Így készíts házilag kézfertőtlenítőt, sokkal olcsóbban mint a bolti, ami nem csak a koronavírus miatt fontos

Az influenzaszezon mellett a koronavírus-fertőzés is világszerte sok aggodalmat okoz jelenleg az emberek számára. A szakértők gyakori kézmosást, kézfertőtlenítést ajánlanak, amivel némiképp mérsékelhető a továbbfertőzés veszélye.

S bár most a koronavírus terjedése miatt, nagyon aktuális ez az írás, ennek ellenére, nem csak most, hanem mindig hasznos lehet. Hiszen mindig fontos a higiénia és nem csak a koronavírus tud megbetegíteni, akár megnyomorítani, vagy megölni. Bizony más fertőzések és vírusok is komoly következményekkel járhat. Tudod-e, hogy normál, szezonális influenzában évente 500.000 ember hal meg, csak Európában?

S bár influenza ellen létezik védőoltás, sokan nem szívesen oltatják be magukat és a családjukat. A COVID-19 vírus megelőzésére pedig az egyetlen lehetőség jelenleg az immunrendszer megerősítése, a gyakori, alapos kézmosás, a fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, a nyers vagy ismeretlen eredetű hús- és tejtermékek fogyasztásának mellőzése a Külügyminisztérium összefoglalója szerint.

Ezért nagyon fontos a védekezés. Attól is függetlenül, hogy a koronavírus mennyire terjed el Magyarországon, vagy hogy a járvány meddig fog tartani.

Jelenleg a fertőzéstől tartva a boltok, drogériák polcairól egyre nagyobb mennyiségben fogynak a kézfertőtlenítő szerek is. A készítmények alapja és fő hatóanyaga az alkohol, amely baktérium-, vírus- és gombaölő hatással rendelkezik.

A legalább 70%-os töménységű alkoholt gyógyszertárakban könnyű beszerezni, abból pedig nagy mennyiségű házi fertőtlenítőszer készíthető a boltinál is olcsóbban, természetesebb és bőrtípusra szabható összetevőkkel. Egy deciliter ára 500 forint körül van.

A házi kézfertőtlenítőhöz egy deciliter alkoholon kívül szükség van két deciliter desztillált vagy tisztított vízre, amely a barkácsboltoktól kezdve a drogériákon át a hipermarketekig sok üzletben beszerezhető, a kétliteres üveg 2-300 forintért. Tedd az alkoholt egy műanyag tálba, majd hígítsd fel a desztillált vízzel!

A többi alapanyag gyakorlatilag már tetszés szerint variálható. A legjobb, ha antibakteriális hatású illóolajokkal gazdagítod a folyadékot, ilyen a teafaolaj, de az eukaliptusz, a fahéj, a citrom is jó választás. 3 deciliterbe nagyjából 30 csepp is mehet bele.

Ez a folyékony szer már önmagában hatásos, és így fújós flakonba is tehető, ám ha valaki gélesebb állagra vágyik, az a legjobban aloe vera géllel érhető el: három-négy evőkanálnyit egy nagyobb cserepes növény leveleiből is kipréselhetsz. Szakíts le, majd vágj végig középen néhány levelet, és sajtold ki alaposan a növényt – le is turmixolhatod az anyagot! Ezt jó alaposan rázd össze a készítménnyel, majd töltsd az egészet pumpás adagolóval ellátott flakonba!

Mivel az alkohol nagyon szárítja a bőrt, az aloe vera gél mellett tetszés szerint néhány csepp E-vitaminnal is lehet dúsítani a szert. Egy 10 milliliteres üveg nagyjából 800 forinttól már kapható a webshopokban, és rengeteg ideig elég.

De van olyan is, aki E-vitamin-kapszulákat kiszúrva nyer ki egy kis olajat a házi kencéihez, ez itt is jó megoldás. Ha nincs ilyen otthon, akkor körömvirágos krémmel vagy sheavajjal érdemes hidratálni a bőrt naponta többször.

Originally posted 2020-03-05 11:36:06. Republished by Blog Post Promoter