Hónapok óta támadja Brüsszel a magyar családtámogatási rendszert

Az Európai Bizottság (EB) hónapok óta támadja a magyar kormány családtámogatási politikáját – erről írthétfőn a Magyar Nemzet. A lap (cáfolva az EB hétvégi közleményét) szerint a brüsszeli testület szakmai háttértárgyalásokon jelezte, hogy eljárást fog indítani Magyarország ellen, ha a kormány nem változtat a februárban bejelentett családtámogatási politikáján, legfőképp a babaváró hitel konstrukcióján.

A bizottság eddig nem adta előzetes jóváhagyását a júliusban induló program elindításához, hiányzik az úgynevezett megerősítő levél. Ha ez nincs, az a hitelt folyósító bankok számára visszatartó tényező – akadályozza a program elindítását.

A lap hétfői cikke szerint dokumentumok, jegyzőkönyvek és telekonferenciákon rögzített beszélgetések igazolják, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a babaváró támogatás megvalósítása ellen.

A magyar kormány február 27. óta egyeztet Jean-Claude Junckerékkel, azonban a brüsszeli migránssimogató testület eddig hajthatatlannak tűnik.

Az EB-nek legfőképp versenypolitikai aggályai vannak a családtámogatási rendszer konstrukciója kapcsán. Egy brüsszeli válaszlevél szerint a bizottság úgy érvelt: a bankok szintjén akkor tekinthető kizárhatónak az állami támogatás, ha a hitelt nyújtó pénzügyi intézményeket versenyeztetés útján választják ki.

Junckerék szerint a százszázalékos kamattámogatás és kezességvállalás visszafogná a piaci versengést az ügyfelekért, a konstrukció igénybevételéhez szabott, az ügyfelek által viselendő költségek rögzítése pedig nem ösztönözné a programban részt vevő hitelezőket, hogy azok minél kedvezőbb ajánlatokkal igyekezzenek az érintetteket meggyőzni.

A magyar kormány szerint a brüsszeli kifogásoknak nincs alapja. A Magyar Nemzet azt írta: a maximális kamattól lefelé eltérhet a bank, vagyis van tér a versenyre, továbbá nem jut senki versenyelőnyhöz, mivel a programban való részvétel minden piaci szereplő számára adott lehetőség. Brüsszel azonban inkább azt szorgalmazza, hogy a lehető legélénkebb banki verseny biztosítása érdekében a kamattámogatás és a kezességvállalás is álljon meg 80 százaléknál.

Az EB később azt a lehetőséget is aggályosnak találta, hogy egy nyílt versenyeljárás eredményeként válasszák ki a babaváró támogatást terjeszteni jogosult hitelintézetet, amiben csak a nyertes forgalmazhatná a terméket. Brüsszeli szakértők véleménye szerint ezzel az adott hitelintézet „kimazsolázhatná” az ügyfeleket, ráadásul nehéz megítélni, hogy az igénylők milyen hitelportfóliót képeznének, mivel nehezen becsülhető meg a felvevők összetétele. Így a bizottság szerint egy nyílt versenyeljárás eredményeként kialakuló árnál sem látható garantáltnak, hogy a nyertes ár piaci lesz.

Az ügy tehát még nem rendezett, lapinformációk alapján csak annyit lehet tudni, hogy az EB egy érdekelt panasza esetén köteles lenne eljárni, érdekelt fél pedig lehet például bármelyik pénzpiaci szereplő.

Szombaton arról írtunk, hogy Jean-Claude Junckerék csupán az európai parlamenti (EP) választásokig akarják eltussolni az ügyet, ezért kezdtek kommunikációs offenzívába az ellenzéki álhírgyárak felületein.