Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít – legalábbis a haladók szerint

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Egyre több gyerekkorunkat meghatározó mesét tiltanának be vagy alakítanának át nevetségesen sokszínűvé a liberális jogvédők. Mivel a hollywoodi színésznők között pedig egyre nagyobb divat politizálni (ami egyenlő a kiabálással a Trump-ellenes tüntetéseken), most már egyre többen vállalnak szerepet a klasszikus mesék lejáratásában is.

Fotó: AFP

Keira Knightley például megtiltotta hároméves kislányának, hogy megnézze A kis hableány vagy a Hamupipőke című Disney-meséket. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Hamupipőkét egy „gazdag pasi menti meg”, mert az ilyen végletesen alárendelődő mesehősök veszélyesek a kislányok személyiségének fejlődésére.

A kis hableány meséjét szintén károsnak tartja, hiszen Ariel „egy férfi miatt adta fel a csodaszép hangját”. Az egyébként elavult nevelési módszerhez Kristen Bell színésznő is csatlakozott, aki Hófehérke meséjét érzi károsnak. Szerinte ugyanis nem jó, hogy Hófehérke elfogadja az almát a boszorkánytól, mert ezzel rossz példát mutat a gyerekeknek. Ráadásul nemi erőszakot is vélt felfedezni abban a jelenetben, amikor a királyfi megcsókolja Hófehérkét a mese végén:

ugyanis itt nem történt beleegyezés, mert Hófehérke nem volt eszméleténél.

Igaz, hogy generációk nőttek fel Hófehérke meséjén – megtanulva, hogy idegenekkel nem szabad szóba állni –, de az lassan tiltólistára kerül a happy endje miatt. Bár a mesék célja pont az lenne, hogy a gyerekek könnyen és játszva tanuljanak az életről, lassan elérünk abba a korba, amikor nem lesz semmilyen tanulsága egy történetnek, mert az sértené valaki kultúráját.