Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő rendőri felügyelet melletti szabadlábra helyezését. A muzulmán teológus, akit két nő nemi erőszakkal vádolt meg, februárban került előzetes letartóztatásba.

Ügyvédje, Emmanuel Marsigny tájékoztatása szerint a svájci állampolgárságú 56 éves férfit 300 ezer eurós óvadék ellenében helyezték szabadlábra. Tariq Ramadannak – aki nem hagyhatja el Franciaországot -, le kell adnia svájci útlevelét a francia rendőrségnek, nem léphet kapcsolatba a sértettekkel és a tanúkkal, valamint hetente egyszer meg kell jelennie a kijelölt rendőrőrsön.

A döntést megelőzően csütörtökön először nyilvános tárgyaláson hallgatták meg az iszlámszakértőt, ami az előzetes letartóztatás idején nagyon ritka Franciaországban.

Hova szöknék? Amikor minden az ártatlanságomat bizonyítja. Franciaországban maradok, és megvédem a becsületemet és az ártatlanságomat”

– mondta Tariq Ramadan tucatnyi híve és a lánya előtt, akik Free Tariq Ramadan feliratú pólóban jelentek meg.

A Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának unokája – aki az Oxfordi Egyetem professzoraként a konzervatív muzulmán körökben nagy népszerűségnek örvend -, Franciaországban vitatott személyiség: a köztársaság világi jellegét hirdető és védő értelmiség a politikai iszlám hirdetőjeként tartja számon. Épp ezért imádják a libsik.

A Weinstein-botrány után előtérbe került zaklatási ügyek és kampányok nyomán Tariq Ramadan ellen 2017 októberben érkezett az első feljelentés nemi erőszak, szexuális támadás és fenyegetés vádjával, majd egy héttel később egy másik nő hasonló vádakkal tett ellene egy második feljelentést.

Az első feljelentést Henda Ayari, egy szalafistából lett ismert francia feminista aktivista tette. A Libératrice nevű egyesület 41 éves elnöke 2016 novemberében J’ai choisi d’etre libre (Úgy döntöttem, szabad leszek) címmel megjelent könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán értelmiségi 2012-ben egy párizsi hotelszobában bántalmazta és megerőszakolta.

A nő 2017. október 20-án a szexuális zaklatásról indult kampányban a Facebookon megnevezte támadóját, és azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert Ramadan megfenyegette.

A második eset is egy konferencia alatt történt, 2009-ben a közép-franciaország Lyon egyik szállodájában. A szintén 41 éves áldozat orvosi látlelettel tudja bizonyítani “a nagy brutalitással elkövetett szexuális erőszakot”.

A sajtóban Christelle álnevet használó nőt csütörtökön szembesítették Ramadannal, aki a háromórás meghallgatás után tagadta, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel, és nem írta alá a jegyzőkönyvet. Hivatalos források szerint a nő azzal hozta zavarba állítólagos támadóját, hogy elmondta: az ágyékán egy apró heg található, amit csak nagyon közelről lehet észrevenni.

Az iszlámszakértő negyedik alkalommal kérte szabadlábra helyezését a múlt héten, de mint az összes többi alkalommal az elmúlt egy évben, a vizsgálóbírók ezúttal is elutasították a kérelmet, mert arról tartanak, hogy a férfi nyomást gyakorol a sértettekre.

A fellebbviteli bíróság viszont elrendelte a szabadlábra helyezést, miután a negyedik kérést megelőzően, október végén Tariq Ramadan elismerte, hogy szexuális kapcsolatot létesített a sértettekkel, de azt állította, hogy az a nők beleegyezésével történt. A teológus egy évig tartó tagadás után a sajtóban is nyilvánosságra került egyértelmű üzenetváltások és SMS-ek miatt kénytelen volt az eredeti vallomásán változtatni.