Hatalmas magyar sólyomszoborról beszél az egész világ!

Hatalmas magyar sólyomszoborról beszél az egész világ!

Ez fogadta az amerikai Super Bowl-ra érkezőket!

A szerkezetről korábban a BBC is beszámolt, és világrekordot is felállított a remek alkotás!

Szőke Gábor Miklós alkotása az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt áll, a világ legnagyobb madárszobra is egyben.

Szőke Gábor Miklós hatalmas sólyomszobra fogadja az 53. Super Bowl, Amerika egyik legnagyobb sporteseményének vendégeit.

A magyar művész rozsdamentes acélból és bronzból készült gigantikus alkotása ugyanis az atlantai Mercedes-Benz Stadion, a rendezvény helyszíne előtt áll.

A szobor nemcsak szemre hatalmas, de a világ legnagyobb madaras szobra is: 12,5 méteres, szárnyainak fesztávolsága pedig meghaladja közel 21 méter.

Szőke az Atlanta Falcons tulajdonosa, Arthur Blank megrendelésére készítette 2017-ben, a grandiózus munkában összesen 200 ember vett részt.

A tervezéstől kezdve az felavatásáig két év telt el.

A sólymot a művész budapesti stúdiójában rakták össze, majd másfél hónap alatt szállították át Atlantába, azóta a város egyik fő látványossága lett, joggal.

A stadion, ami előtt helyet kapott, nyolcvanezer fő befogadására alkalmas, az Atlanta Falcons és az Atlanta United FC csapatoknak ad otthont.

Nem túlzás azt állítani, hogy Szőke az egyik legismertebb, nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs magyar képzőművész.

A nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, ezek közül a legismertebb a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas, de például a vizes vébére is készített szobrokat és külföldön is számos monumentális állatszobra kapott helyet.