Hatalmas áttörés: megtalálták, honnan ered a tudat az agyban!

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Döbbenetes felfedezés! A tudomány a mai napig nem volt képes megfejteni, hogyan, és honnan ered a tudatosság, mitől válik valami tudatossá. Most végre sikerült fizikailag is meghatározniuk, hogy mi a tudatosság, a tudat eredete!

Régóta foglalkoztatja a tudat kérdése az emberiséget, és a tudományt.

Egyrészt a különböző mesterséges intelligenciák fejlődésével óhatatlanul is eljutunk ahhoz a ponthoz, ahol egy mesterséges rendszernek kell majd lemodellezni a tudatos viselkedést, másrészt az öntudatról ma még szinte semmit nem tudunk, legalábbis neurológiai értelemben

Pedig ha sikerülne meghatározni, honnan ered a tudat, hogyan tevődik össze, az agy melyik része felel érte, akkor a jövőben olyan rendszereket lennénk képesek alkotni, melyek valóban tudatuknál lehetnek.

Most ennek vége, lezárult egy korszak, ugyanis a Harvard Egyetem kutatói, és egy bizonyos Michael Fox professzor úgy tűnik, végre megtalálta a tudomány sötét foltját: emberi agyakban észlelte a tudatért felelős régiókat.

A felfedezés hatalmas áttörés lehet, hiszen nem csupán saját létünkkel kapcsolatban tartogat fontos információkat, hanem a vegetatív állapotban lévő emberek kezelésére is kínálhat megoldást.

Ugyanis ha jobban megismerjük majd a tudat eredetét, gyakorlatilag képesek lehetünk majd új tudatot adni kómában, vagy vegetatív állapotban lévő betegeknek.

A tudomány számára eddig nagy rejtély volt, hogy honnan is ered a tudatunk, és mi felel pontosan érte. Sokak szerint gyakorlatilag ez választ el minket más fajoktól, és valójában ez egy megfoghatatlan szellemi dolog.

Mások szerinte egyes emlősöknek és gerinceseknek is van tudatuk az ember mellett, de a legtöbb élőlény híján van ennek a képességnek valamilyen rejtélyes okból, ezért sokan sokáig az intelligenciával hozták kapcsolatba.

A tudat működteti az embert, hiszen ez felel azért, hogy tisztában van vele az egyén, hogy a világon van, él, és létezik.

Eddig úgy tartották, hogy a tudatelmélet pusztán egy megfoghatatlan elmélet, mely fizikailag soha nem lesz megfigyelhető és tanulmányozható.

Azt a feltevést, hogy másoknak van tudata azért nevezzük tudatelméletnek, mert mindenki csak a saját tudatának meglétét tudja bizonyítani introspekción keresztül, senki nem tud más tudatához közvetlenül hozzáférni.

Egy másik megválaszolatlan kérdés, hogy az emberek mellett más állatoknak van-e genetikai adottsága és olyan társas környezete, mely lehetővé teszi az elmeteória kialakítását ugyanolyan módon, mint az embergyerekek.

Rengeteg állatokkal végzett kísérlet világít rá arra, hogy az állatok is rendelkezhetnek elmeteóriával, azonban ezek csak megfigyeléseket alapulnak, az állatok viselkedésére alapozva.

Most azonban ennek vége, ugyanis az agyban sikerült meghatározni a tudatért felelős régiókat, így fizikailag közvetlenül is lehetőségünk lesz megfigyelni.

A tudatot általában két kritikus összetevő, az éberségi szint, illetve a tartalom alapján határozzák meg.

Arról már korábban is volt fogalmunk, hogy az agytörzs az éberség – azaz az ébrenlét, a szívverés, a légzés – szabályozásáért felelős. A legtöbb kutató csak addig jutott el, hogy valahol a kéregben kell keresni az eredetét, ennél tovább az elmúlt években senki sem lépett.

A tudatot az elmúlt hónapokban azonban nem csak az agytörzs egy pontos régiójáról, hanem a kéreg két részéről is kimutatták, hogy kulcsszerepet játszik a tudat kialakulásában.

A 36 sérült agytörzzsel rendelkező betegen végzett kísérletek lés megfigyelések igazolták, hogy a tudat valóban onnan származik, ahonnan sejtették

A betegek közül 12-en nem voltak tudatuknál, azaz gyakorlatilag kómában voltak. Bebizonyosodott, hogy az agytörzs egy kis területe, a híd hátsó része, azaz a tegmentum pontis sérülése szignifikánsan összefügg a kómával.

A 12 tudattalan betegből 10-nél volt sérült ez a bizonyos rész, míg a 24 tudatos beteg esetében csupán 1-nél. Ez azt bizonyítja, hogy bár a terület kulcsszerepet játszik a tudat kialakulásában, más tényezők is fontosak lehetnek.

Az egészséges emberek agyát azonnal elkezdték a tapasztalatok alapján feltérképezni, és megtalálták a két régiót, mely a tudatosságért, a tudatért felel Mindkét rész szorosan kapcsolódik a tegmentum pontishoz.

Az egyik érintett terület a bal anterior insula, míg a másik az anterior cingularis cortex.

Ezeknek a régióknak nem voltak megfelelő összeköttetéseik az agy más részével vegetatív, vagy kómás betegek esetében, vagyis kijelenthetjük, hogy a tudomány ténylegesen rátalált a tudatért felelős régióra az agyban.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel