Gyurcsány a Főhős, az ellenzéki celeb vezér, főnyeremény a Fidesz számára

„Magyarország tragédiája, hogy ez az ember, egyáltalán, még a közbeszéd tárgya. Gyönyörűen leírja, hogy mi a rákfenéje a magyar politikának és a közéletnek, ami a rendszerváltozás óta eltelt 30 évben alapvetően, nem mondom, hogy tönkre tette, csak megakadályozta az igazi fejlődést, amire számítottunk 90-ben” – véli Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője.

Gyurcsány aktívan részt vett az MSZP kampányában 2002-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója és bizalmi embere volt. 2003-ban lett a párt választmányi tagja. A Medgyessy-kormányban sport és ifjúsági miniszter lett, de már akkor látszott, hogy a nem túl jelentős kormányzati pozíció csak ugródeszka számára.

Gyurcsány a Fidesz számára főnyeremény volt. Minden megvolt benne, amit a jobboldali szavazók utálták a kommunistákban. Egyik botrány követte a másikat, mint például az, hogy 1994-ben 30 millióért jutott hozzá a balatonőszödi kormányüdülő egyik villájához is.

2004-ig a Gyurcsány a taccsvonal mellett ácsorgott – az MSZP-n belül is megosztó személyiségnek számított – míg Medgyessy nem gyengült. Az uniós választásnak nagy tétje volt, végül az MSZP 9, a Fidesz 12 képviselőt küldött ki az Európai Parlamentbe. A választási buktáért Kovács László távozó pártelnök vállalta a felelősséget. Szakértők szerint itt ingott meg a bizalom Medgyessy Péterben, ekkor érezték, hogy vele nem lehet megnyerni a 2006-os választásokat. A szocik érezték, hogy közeledik a kormányválság, Gyurcsány erre le is csapott és bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek.

Hárman voltak versenyben, Kiss Péter, Gyurcsány Ferenc és Veres János. A választmány végül Verest ejtette.

Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004. szeptember 26-án kérte fel kormányalakításra Gyurcsányt. Az Országgyűlés az ellenzék támogatása nélkül szavazta meg az új kormányfőt.

A kormányzás helyett azonban Gyurcsány saját bázisát építgette, az idősebb generáció felé és az első szavazók felé is nyitott. Egyre több fiatalt igyekezett a pártban vezető pozícióba tolni.

A 2004-ben Gyurcsány Ferenc és kormánya civil kezdeményezésre, két kérdésről tartottak voksolást a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Az egyik kérdés az volt, hogy kapjanak-e kettős állampolgárságot a határon túl élő magyarok, a másik kérdés pedig az volt, hogy az orvosi magánpraxisok kerüljenek-e újra állami kézbe. Bár az igenek kerültek többségbe, a szavazás érvénytelen lett az alacsony részvétel miatt. Gyurcsány arra volt büszke, hogy a többség otthon maradt.

Eljött a 2006-os választás éjszakája, az eredményt a Köztársaság téri, rossz emlékű pártházban várták a szimpatizánsok és a szoci fejesek. Győztek. Gyurcsány meg tudta verni Orbán Viktort, ami nagy fegyvertény volt. Bár Gyurcsány nem kormányzott, de politikai show műsorával kilóra megvette az embereket, meg a vidéki elnököknek ígért fűt-fát, autópályát, pozíciót.

Tekintse meg a teljes műsort: