Gurkha elit katonák is őrzték a szingapúri csúcstalálkozó biztonságát


Egy nepáli törzsi harcosokból álló katonai különítmény is őrzi majd Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozójának biztonságát. A brit gyarmati hagyományok folytatásaként ugyanis Nagy-Britannia mellett Szingapúrnak is vannak nepáli gurkha zsoldosai. 

A minden tekintetben különleges észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó biztonsági kihívásai is rendkívüliek. Kim Dzsongun és Donald Trump találkozójának a zavartalan biztonsága érdekében Szingapúr a legmagasabb szintű óvintézkedéseket léptette életbe.

Ezért a terrortámadások vagy bármifajta rendzavarások megelőzését és megakadályozását szolgáló rendvédelmi intézkedések keretében a csúcstalálkozó helyszíneinek a biztosítására a városállam speciális gurkha alakulatát is kirendelték.

Szingapúri gurkhák

A kínai Global Times lap beszámolója szerint a brit hadsereg 200 éves gyarmati hagyományait követve a világon két helyen alkalmaznak jelenleg nagy számban gurkha katonákat.

Ez a két hely: Nagy-Britannia, ahol a hadsereg kötelékében szolgálnak a gurkhák, illetve Szingapúr, ahol a rendőrség sorait erősítik a nepáliak egysége.

A gurkhák olyan katonákként váltak ismertté a történelemben, mint akik nemcsak jól képzett, fegyelmezett és kitartó harcosok, de egyszersmind a világ leghűségesebb és legmegbízhatóbb fegyveresei is.

Szingapúrban – a brit gyarmati múlt egyik megőrzésre méltónak tartott és hasznos elemeként – 1949 óta létezik az önálló gurkha alakulat.

Az alakulatba való felvétel feltételei közé tartozik a kiváló angol nyelvtudás, valamint a fizikai alkalmasság és a kiképzés sikeres elvégzése, továbbá az 50 kilogramm feletti testsúly és a 158 cm feletti magasság is.

A brit és a szingapúri alakulatokba – a hagyományokat követve – a mai napig a helyi, nepáli toborzóirodákon keresztül vezet az út a jelentkezők számára. A helyi toborzóirodák egy sajátos fizikai belépési küszöböt alkalmaznak a jelentkezőkkel szemben.

Nepáli gurkhák kiképzése

A sikeres jelentkezőnek 800 métert 2 perc 40 másodpercen belül kell teljesítenie, valamint képesnek kell lennie arra, hogy két perc alatt legalább hetven felülést megcsináljon.

A kínai lap beszámolója szerint a gurkha zsoldosok a bevetésük veszélyességének mértékétől függően 1500-3000 font körüli (500 ezer és 1 millió forint közötti) összeget keresnek havonta.

A brit gurkhák napjainkban

A gurkhák a brit és szingapúri zsoldos szolgálat mellett a legnagyobb számban India hadseregében találhatóak meg, ahol a sajtóhírek szerint jelenleg legalább 30 ezren látnak el a kiemelt területeken katonai szolgálatot.

 


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük