Globalizáció helyett a zűrzavar és káosz időszaka következik!

5f3158f785f5404837668a9f

A globalizáció négy évtizedes korszaka véget érhet, és beléphetünk a “Zűrzavar korába,” amely átalakítja mind a gazdaságot, mind a politikát, állítják a Deutsche Bank elemzői egy új kutatásukban.
https://www.dbresearch.com/servlet/reweb2.ReWEB

Az új korszak egyik legfontosabb jellemzője a korlátlan globalizáció megfordulása lesz, jósolta a Jim Reid stratéga által vezetett elemzőcsoport. Míg 1980 óta “a történelem bármely korszakának legjobb kombinált eszközár-növekedését tapasztaltuk, a részvény- és kötvényhozamok nagyon erősek az egész területen,” a “zűrzavar kora” azonban valószínűleg meg fogja törni ezt a tendenciát. (1)

Az Egyesült Államok és Kína viszonyának romlása egy másik téma a nyolcból, amely meghatározza a modern idők következő, elkülönülő korszakát, “amelyet ugyan siettet, de nem a járvány okoz”. Az elemzők megjegyzik, hogy a kínai gazdaság felzárkózik az USA gazdaságához, és az évtized végére akár felül is múlhatja azt.

5f3158f785f5404837668a9f

“A kultúrák és az érdekek összecsapása ezért intő jel, különösen, amikor Kína egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a világ legnagyobb gazdasága legyen,” – áll a jelentésben.

Szerencsére ez a gazdasági patthelyzet nem valószínű, hogy valódi katonai konfliktust váltana ki a két állam között, ami általában akkor történik, amikor egy felemelkedő hatalom megpróbálja kihívni az uralkodó hatalmat.

Ehelyett folytatódni fog a gazdasági háború vámokkal, szankciókkal és támadásokkal a technológiai szférában, vélik az elemzők. Nem számít, ki nyeri a 2020-as elnökválasztást az Egyesült Államokban, a két szuperhatalom közötti szakadék nőni fog.

Míg a koronavírus válság már válaszút elé állította az európai gazdaságot, a Deutsche Bank szerint az elkövetkező évtized “Európa átalakításának vagy szakadásának évtizedévé válhat”.

A jövőt meghatározó egyéb tényezők között szerepel az, hogy a magasabb adósság és a helikopterpénz (készpénz elosztása a nyilvánosság számára) tendenciává válik, melynek következtében valószínűleg nőni fog az infláció.

Az egyenlőtlenség még inkább súlyosbodhat a Covid-19 utáni világban, mielőtt bekövetkezik a visszahatás és a megfordulás, állítja a bank.

Az egyenlőtlenség szorosan összefügg a generációk közötti szakadékkal, de az elemzők arra számítanak, hogy az évtized végére a fiatalabb választók száma meghaladja az 1980 előtt születettekét. Ez számos szakpolitikai változáshoz vezethet, kezdve az adóktól egészen az éghajlatig.

“Az erőviszonyok ilyen elmozdulása magában foglalhat egy szigorúbb öröklési adórendszert, kevesebb védett jövedelmet a nyugdíjasoknak, több ingatlanadót magasabb jövedelem- és társasági adókkal együtt, és minden szempontból több újraelosztási politikát,” – áll a Deutsche Bank jelentésében.

Végül a következő 10 év megmutatja, hogy megérte-e a techcégek értékének exponenciális emelkedése. A bank szerint vagy egy technológiai forradalmat indíthatnak el. VilagHelyzete