Globális emberkísérlet az 5G sugárzás bevezetése – Senki nem tudja mi lesz a következménye

Másodpercek alatt lehet majd letölteni egész estés filmeket az 5. generációs (röviden 5G) mobilszolgáltatások bevezetésével. Az okosautók és távműtétek működését is lehetővé tevő hálózatot 2025-ig tervezi kiépíteni az Európai Bizottság. Örömre azonban semmi okunk: nagynevű tudósok szerint olyan elektroszmogban fogunk élni ezután, ami megbetegíti a testünket és a lelkünket. Ki véd meg minket az üzleti érdekekkel szemben? 

Az alábbi cikket nem egy összeesküvés-elméletekkel foglalkozó portálról vettük, nem is “csúnya, gonosz, náci” portálról, hanem egyenesen az Index címlapjáról. Úgy tűnik, hogy ott is ülnek talán még értelmes emberek, akik kérdéseket tesznek fel és aggódnak – persze a saját egészségükért is nyilván.

Az 5G bevezetését a világtörténelem legostobább ötletének nevezte dr. Martin L. Pall biokémikus, a Washington Állami Egyetem professzor emeritusa nemrég publikált könyvében, amelyben a technológia káros hatásaira hívta fel a figyelmet. A vezeték nélküli sugárzás egészségügyi kockázatai évek óta ismertek a tudósok körében, mára számos kutatás bizonyítja ezek létezését.

Az Európai Bizottság mégis több tízmillió új antenna biztonsági tesztelés nélküli létrehozását tervezi, hogy 2025-ig teljes 5G-lefedettséget érjen el a kontinensen. Ha ez bekövetkezik, nem lesz menekvés az ártalmas következmények elől. A hamburgerevést, a cigarettafüstöt vagy az alkoholfogyasztást el tudjuk kerülni, de az elektroszmog mindent el fog árasztani. Soroljuk, mit érdemes tudnod róla.

#1 Daganatos betegségek és depresszió lehet az 5G ára

Mielőtt Edison feltalálta a villanykörtét, nagyon kevés elektromágneses sugárzás volt a környezetben. Ez azóta a sokszorosára növekedett, hiszen a különböző elektronikus készülékek ontják magukból a sugárzást. „Egy olyan káros technológiát teremtettünk, amelynek irányítása már rég kicsúszott a kezünk közül” – vallja dr. Martin Blank, a Columbia Egyetem sejtbiológus professzora, aki az elsők között bírálta az 5G bevezetésének tervét. Szerinte a vezeték nélküli antennák által kibocsátott mikrohullámok egész egyszerűe roncsolják az emberi sejteket, és idő előtti halálhoz vezetnek.

Az Environmental Health Trust nevű egészségügyi szervezet adatai szerint már aligha férhet kétség ahhoz, hogy a túlzott mértékű mobilhasználat, a vezeték nélküli routerek és a mobilhálózati bázisállomások közelsége negatív neuropszichiátriai tünetek kialakulásához vezet. Az akadémiai közösség által elfogadott, tudományos szaklapokban megjelenő tanulmányok sora bizonyította az elektromágneses mező egészségkárosító hatásait, köztük az alábbiakat:

  • daganatos megbetegedések megemelkedett valószínűsége
  • depresszió megnövekedett kockázata
  • álmatlanság, kimerültség, ingerlékenység
  • termékenység csökkenése, spermiumok károsodása
  • megváltozott agyi fejlődés
  • hormonális zavarok
  • fejfájás, szédülés, figyelmi és koncentrációs zavarok

 

Az elektromágneses mezőket az Egészségügyi Világszervezet már 2011-ben potenciálisan karcinogénnek nyilvánította, egy 2018-as patkánykísérlet pedig úgy tűnik, igazolja ezt a feltételezést. Ráadásul a gyerekek folyamatban lévő testi fejlődésére még veszélyesebb lehet ez a technológia, amelynek pontos hatásmechanizmusairól mindmáig keveset tudunk. Ezek miatt a megfontolások miatt az elmúlt időszakban több mint 200 világhírű orvos és tudós adott ki közleményeket, amelyekben a további antennák építésének szüneteltetését kérik – mindeddig eredménytelenül.

#2 Élőben zajlik majd a kísérlet – 5 milliárd emberrel

Rendkívül aggályos, hogy a vezeték nélküli technológia hosszú távú testi-lelki következményeinek tesztelése valójában sohasem történt meg. Úgy tűnik, az 5G bevezetését sem fogja semmilyen biztonsági vizsgálat megelőzni. Ez pedig még azok szerint is komoly hiba, akik meg vannak győződve az újgenerációs mobilszolgáltatások biztonságosságáról. Az 5G ráadásul nem helyettesíteni fogja a 3, illetve 4G-t a már meglévő apparátus segítségével, hanem tömérdek új antenna fog épülni, ami minden eddiginél nagyobb mértékű sugárzást fog eredményezni.

#3 Antenna az előkertemben

Az 5G-szolgáltatások Európa-szerte teljes lefedettségéhez több millió új antennára, illetve számos kommunikációs toronyra van még szükség. Nem véletlen, hogy a tornyok közelébe eső ingatlanok ára 20 százalékkal csökkent az utóbbi években. Ezek nemcsak ritkán lakott területeken fognak felépülni, hanem az állampolgárok közvetlen szomszédságában, a munkahelyeiken, az otthonaikban. A tervek szerint utcai lámpákon, szeméttárolókban, buszmegállókban és az épületek falán is lesznek antennák. A központi akarat és a nagyhatalmi érdekek miatt úgy tűnik, az embereknek semmilyen beleszólásuk nem lesz ebbe a folyamatba. Lehet, hogy a háztartási gépeink össze lesznek kötve egy szuper hálózat segítségével, de az is biztos, hogy eddig nem látott mennyiségű sugárzásnak leszünk kitéve nap mint nap.

#4 Miért nem véd meg minket senki?

Arjun Walia, a Collective Evolution című portál újságírója szerint az 5G bevezetésének jelensége ékes példája annak, ahogyan a nagyvállalatok a markukban tartják a politikusokat. Mások azt emelik ki, hogy az Európai Bizottság és az országok kormányai a kritikák hallatán olyan tudományos testületekre mutogatnak, amelyek zárt klubokként funkcionálnak: az 5G-szolgáltatásokat bíráló akadémikusokat eleve nem hívják meg a tagjaik közé, a belső körhöz tartozó emberek karrierjét pedig éppen azok a mamutcégek szponzorálják, amelyeknek a legnagyobb gazdasági érdeke fűződik az 5G piacra dobásához. A kör ezzel bezárulni látszik.

#5 Mit tehetsz az elektromágneses sugárzás ellen?

Már ma is sok mindent megtehetsz azért, hogy kevesebb sugárzás érjen: érdemes például lefekvés előtt minden kütyüt áramtalanítani, a mobilodat repülő üzemmódba kapcsolni. A legtöbb elektromos berendezés közvetlen közelében erős a sugárzás. Igyekezz úgy alakítani a tárgyi környezetedet, hogy egy méternél távolabb legyél a működő mosógéptől, hűtőszekrényről, mikrohullámú sütőtől stb…! Mérsékeld az elektromos berendezések használatát, különösen a vezeték nélküli kütyükét. A mobiltelefonodhoz pedig érdemes fülhallgatót vagy kihangosítót használni, hogy a készülék távolabb legyen a fejedtől. Ha bevezetik az 5G-t, az elektroszmog fokozódása miatt érdemes lesz kísérletezni a sugárzást árnyékoló ruhák és ágynemű beszerzésével, valamint olyan falfestéket használni, ami tompítja a sugárzást.

#6 A kütyüket kapcsold ki időnként, ne a tudatosságodat!

A kutatások sokkoló eredményeit olvasva teljesen természetes, ha elfog a jövővel kapcsolatos aggodalom. A negatív érzéseinket pedig gyakran automatikusan a probléma figyelmen kívül hagyásával, megkérdőjelezésével vagy bagatellizálásával oldjuk. Még ha rövid távon enyhítik is a feszültséget, a tagadásra épülő elhárítások sajnos egyáltalán nem visznek közelebb minket a cselekvő megoldáshoz, a passzív csodavárás pedig – csakúgy, mint a klímaváltozás esetében – teljességgel hatástalan. A gazdasági érdekek által vezérelt nagyvállalatok és a korrumpálható politikusok ugyanis nem fognak megóvni minket. Csak akkor tudunk ellenállást kifejteni ezekkel a folyamatokkal szemben, ha megőrizzük a tudatosságunkat. Ne tedd meg azt a szívességet, hogy önként kikapcsolod a tiédet.

48 ezer tudós kérte, hogy ne vezessék be!

„Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ehhez hosszabb időt felölelő vizsgálatok kellenének, ám ilyen hosszú kísérletekre a bevezetés küszöbén már egész biztosan nincs idő” – mondja Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának illetékes osztályvezetője. Hasonlóan látják a kérdést azok a kutatók és orvosok, akik még 2017 szeptemberében nyílt levélben kértek időt.

A ma már több mint 48 ezer tudós és szervezet által aláírt nemzetközi petíció globális moratóriumot követel az ötödik generációs mobilhálózatok – napjainkban már a bevezetés utolsó fázisaiban járó – telepítésére, amíg csakugyan be nem bizonyosodik, hogy az új technológia nem jelent veszélyt senkire. A felhívás hangneme határozott. „Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G-, 3G- és 4G-hálózatok mellett. E sugárzás bizonyítottan káros az emberekre és a környezetre. Az 5G bevezetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon” – írják.

A sugárzás károsságának bizonyítottsága valóban nem kérdés, abban viszont már hosszú évek óta nem értenek egyet a tudósok, hogy milyen határérték felett beszélhetünk egészségkárosító hatásról. „A GSM és a 3G kapcsán sokat vizsgálódtak, a kutatások különböző eredményekkel zárultak. Az Egészségügyi Világszervezet végül úgy döntött, lehetséges rákkeltőnek tekinti a mobiltelefonok kommunikációjához használt frekvenciát. Ez nagyon fontos lépés, ugyanakkor tudni kell azt is, hogy az ijesztően hangzó minősítés a lehetséges besorolások közül a legenyhébb” – magyarázza Thuróczy.

A sugáregészségügyi szakember szerint a veszély felmérése során érdemes számításba venni, hogy az ötödik generációs mobilhálózat a jelenlegi szolgáltatásoknál jóval magasabb frekvencián fog működni. Eleinte az Európai Unióban és a világ számos országában a 3,6 gigahertzes tartományban használják majd a hálózatot, de már lefoglaltak több sávot, még a 26 GHz-eset is hozzá. „A magasabb frekvencia előnye, hogy kevésbé hatol be az emberi szervezetbe, vagyis kisebb a behatolási mélysége. Ahol viszont behatol, ott épp emiatt nagyobb lehet az elnyelt sugárzás mennyisége, vagyis jobban koncentrálódik majd.”

Az új technológia másik fontos tulajdonsága az, hogy minden eddiginél több eszközt tud majd párhuzamosan kezelni. A jelenlegi hálózatok körülbelül egy Budapest méretű területen képesek egymillió eszközzel kommunikálni. Az 5G esetében ez egyetlen négyzetkilométeren belül megoldható lesz.

Ez már csak azért is fontos, mert az 5G egyik sokat emlegetett előnye, hogy a mobilhálózatokat klasszikusan használó (okos)telefonok mellett a jelenleginél jóval több lesz a „társbérlő”. A technológia bevezetésének elsődleges célja ugyanis nem az, hogy a lakossági felhasználók gyorsabb mobilinternet-kapcsolat mellett tudjanak böngészni; a bővülést például az ilyen módon az okosság új szintjére lépő otthonok és városok fogják tudni kihasználni.

A szakemberek szerint ilyen terület például a közlekedés, ahol az 5G-kapcsolat alacsony válaszideje és a jelenleginél sokkal több egyidejű kapcsolódást lehetővé tevő kapacitása elhozhatja majd a folyamatosan online önvezető autók korát. Ugyancsak minőségi változásra számíthatunk az iparban, ahol minden egyes gépet, robotot és szerszámot a hálózatra kapcsolhatnak majd a vállalatok.

Így nem csupán távolról irányíthatják a berendezéseket, de valós idejű információkat is kaphatnak aktuális állapotukról. Ezek miatt pedig a körülöttünk nyüzsgő jelek mennyisége óhatatlanul jóval több lesz a mostaninál, így az emberi szervezet nagyobb sugárterhelésnek lehet kitéve. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, emlékeztet Thuróczy, hogy az ötödik generációs mobilhálózatok nem leváltanak, hanem kiegészítenek majd valamit. „A 4G-hálózat ugyanúgy működik majd tovább, miközben odahaza a wifi sugároz.”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint ahhoz, hogy biztosat tudjunk mondani arról, milyen hatásokkal járnak majd a változások az emberi szervezetre, még sok időnek el kell telnie. „Egy epidemiológiai vizsgálat legalább öt-tíz évig tart, ennél rövidebb időt felesleges nézni” – állítja. Szerinte rövidebb távon sejtbiológiai kutatásokat lenne érdemes lefolytatni: megnézni, miként hat a sugárzás például a DNS-re. Ugyanakkor egy ilyen kutatás is legalább egy-két évig tart, ami a szakember szerint a fejlődés jelenlegi ütemét nézve szintén igen hosszú időnek tűnik.