Futurisztikus űrkolonizálós vízió, egy olyan önfenntartó élőhelyekről, amelyek egy billió ember otthonául szolgálhatnak az űrben 

%25C5%25B1r%2Bkol%25C3%25B3nia%2B%25C5%2

A múlt héten Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója végre fellebbentette a fátylat űrhajózási cége Hold leszállóegységéről, amelyet a vállalata évek alatt titokban fejlesztett ki azon tervvel együtt, hogy az embereket visszajuttatja a Holdra – számol be róla az Új Világtudat

Mindemellett egy ambiciózus jövőképet is felvázolt a világűr kolonizálásával kapcsolatban.

A Gerard O’Neill fizikus által évtizedekkel ezelőtt bevezetett koncepcióra építve – amelyet Bezos maga is megismert a Princeton Egyetemen töltött tanulmányai idején – a Blue Origin alapítója olyan önfenntartó élőhelyek létrehozását ismertette, amelyek egész városokat, mezőgazdasági területeket és nemzeti parkokat is magukban foglalhatnak az űrben.

Bár ez a jövő még mindig messzinek tűnhet, Bezos azt mondja, hogy “könnyű választás” lesz majd akkor, amikor szembesülünk a Föld csökkenő erőforrásaival.

A “Csillagok között” című filmre emlékeztető élőhelyeket a Földhöz elég közel lehetne megépíteni, hogy lehetővé tegyék az emberek számára, hogy oda-vissza utazhassanak, és “egymillió embernek vagy meg többnek” szolgálhatnak lakhelyül. És Bezos szerint ezek az űrbe telepített élőhelyek “ideális éghajlattal rendelkezhetnek mindig, egész évben.

A koncepcióval az 1970-es években először Bezos korábbi professzora, O’Neill állt elő, aki szerint a javasolt élőhelyek a űrben forognak, hogy a centrifugális erő segítségével mesterséges gravitációt hozzanak létre.

Ezek nagyon nagy szerkezetek, több kilométer hosszúak, és egymillió embert vagy még többet eltarthatnak,” – mondta Bezos.

Némelyikük szabadidős célokat szolgálna – nem mindegyiknek lenne ugyanolyan gravitációja -, lehet szórakozásra is használni nulla gravitációval, ahol saját szárnyakkal lehet repülni.

Földi városokat utánzó helyeket lehet rajtuk létrehozni, vagy a semmiből teljesen új, futurisztikus épületeket, jegyezte meg Bezos.

És nem lenne eső, vihar vagy földrengés. Gyönyörű helyek, ahol az emberek szívesen élnének,” mondta Bezos.

És közel lehetnek a Földhöz, hogy az ember visszatérhessen. Ami fontos, mert az emberek vissza akarnak majd térni a Földre. Nem akarják örökre elhagyni a Földet.

Bezos szerint a különböző űrkolóniák közötti utazás olyan egyszerű lenne, mint egy “egynapos kirándulás,” de még hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy ez a jövőkép valósággá válhasson.

%25C5%25B1r%2Bkol%25C3%25B3nia%2B%25C5%2

%25C5%25B1r%2Bkol%25C3%25B3nia%2B%25C5%2
%25C5%25B1r%2Bkol%25C3%25B3nia%2B%25C5%2
%25C5%25B1r%2Bkol%25C3%25B3nia%2B%25C5%2

Új Világtudat