Francia szakember: Megbénul az unió ha kilép a Fidesz a Néppártból

Jean-Yves Camus szerint ha Fidesz kilép a néppártból a populistákkal lép szövetségre, akik ugyan nem szereznek többséget, de a blokkoló kisebbségé lesznek az unióban. Tulajdonképpen megbénítják Brüsszelt.

Egy francia szakértő szerint jelentősek az ellentétek az európai populisták között és ez megnehezíti, hogy szövetségre lépjenek, de ezzel együtt jönnek fel ezek az erők. Jean-Yves Camus, aki a szélsőjobb kutatójaként a politikai radikalizmussal foglalkozó intézetet vezeti Párizsban, rámutat, hogy mind a taktikát, mind az ideológiát tekintve hatalmasak az eltérések az érintett pártok között.

Sokat számítanak a történelmi ellentétek is. Kaczynskinak és Orbánnak nemigen akaródzik együttműködni a német és francia „újfasisztákkal”. A kontinens középső részén a magyar, lengyel és osztrák kormányt összeköti a multikulti társadalom és a menekültek elutasítása, de ezen túlmenően óriási különbségek választják el őket. Orbán és Kaczynskit leszámítva a többiek nagy ívben tesznek a vallásra.

A szakember azt jósolja, hogy a populisták nem szereznek többséget a májusi választásokon, de abban bíznak, hogy megkaparintják a blokkoló kisebbséget. Jelenlegi formájában fel akarják számolni az uniót, hogy visszatérjenek a nemzetállami szuverenitáshoz. Ám nincs alternatív modelljük Európa számára. Márpedig ez az irányzat riasztó.

Ugyanakkor nem áll jól a mérsékelt jobboldal szénája, de a szociáldemokrácia még nagyobb bajban van. Úgy néz ki, hogy haldoklik mind a kettő. Mindeközben nyomulnak a populisták. Camus szerint azonban hatalmas tévedés a mostani helyzetet a 30-as évekhez hasonlítani. A fasizmus fontos vonásai nincsenek jelen a populizmusban. Így nem működnek félkatonai osztagok, a pártok nem akarnak diktatúrát, inkább a hagyományos kötelékekhez igyekeznek visszatérni, úgy mint, nemzet, család, vallás és a regionális identitás.
Forrás