Francia filozófus a zöld üdvöskéről: Greta Thunberg egy kiborg, semmi érzelem nincs benne

Kemény szavakkal illette Michel Onfray francia filozófus az újabban igencsak felkapott Greta Thunberget, miután a svéd lány a francia parlamentbe látogatott.

A mostanság nagy médiahátszéllel rendelkező Greta Thunbergről igen velős véleményt fogalmazott meg a francia filozófus saját weboldalán. Mint írja,

ennek a lánynak olyan arca van, mint egy kiborgé: mindenféle érzelmet nélkülöz. Nem mosolyog, nem röhög, nem csodálkozik, nem érez fájdalmat, sem örömöt. Egy babára emlékeztet engem, aki kijelenti, hogy az emberek korszaka lejárt.„

Onfray szerint Greta tökéletesen megtestesíti a modern világ emberét: teljesen semleges. A baj az a francia filozófus szerint, hogy az emberiség ebbe az irányba halad.

Mégis miféle lélek lakozik egy ilyen testben? Nehéz megmondani.”

Fotó: AFP

Nemcsak Thunbergről, de követőiről is megosztotta Onfray a véleményét. Szerinte lényegében birkanyájról van szó, akik egyfajta szabadulást várnak attól, hogy vakon követik mindazt, amit a felnőttek diktálnak nekik.

A francia filozófus szerint az is eléggé érdekes, hogy Greta Thunberg úgy döntött: kihagy egy évet az iskolában, hogy a klímaváltozással foglalkozzon.

Na igen. Miért is kellene bármit tanulnod az iskolában, ha már most mindenről tudsz mindent?„

Thunberg franciaországi látogatása kapcsán nemcsak Michel Onfray szólalt meg, hanem a Republikánus Párt is. Parlamenti képviselőjük, Guillaume Larrivé szerint ahhoz, hogy intelligensen küzdjünk a klímaváltozás ellen, nem ”apokalipszist hirdető gurukra„ van szükség, hanem tudományos fejlődésre és politikai bátorságra.

A Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Gyűlés egy képviselője szerint pedig egyenesen röhejes, hogy bizonyos politikai üzeneteket gyermekek mögé bújva próbálnak meg hangoztatni.