Fosztogatni kezdték a boltokat az emberek

venezuela_fosztogatas_fit_1200x10000.jpg

Egyre drámaibbá válik a helyzet Venezuelában. Több mint negyvenen törtek be egy szupermarketbe, hogy élelmiszerhez jussanak. A dél-amerikai országot napok áram kimaradások sújtják, élelmiszer és vízhiány van, valamint akadozik a mobiltelefon szolgáltatás is. Hétfőn az iskolák, valamint az üzletek többsége is zárva tart.

„Sok a bizonytalanság. Nem tudjuk mit fogunk enni. Nekem van egy elektromos tűzhelyem, de azt nem tudom használni, gáztűzhelyem nincs. Meg kell kérdeznem a szomszédomat, hogy használhatom-e az övét” – panaszkodott ez a caracasi nő.

A magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltott Juan Guaido mélységesen elítélte a Maduro-rezsimet, a mivel a rendszeres áramkimaradások miatt már 17 ember hunyt el a kórházakban. A politikus közölte: felszólítja a Parlamentet, hogy hirdessen ki országos vészhelyzetet.

„Hétfőn kikérem az országgyűlés véleményét. Felkérem a honatyákat, minősítsék katasztrófa sújtotta területté az országot. Sürgősen el kell hárítanunk a vészhelyzetet, nem hagyhatjuk magukra az embereket. Maduro péntek óta azt mondja, hogy 3 órán belül helyreállítják az áramszolgáltatást. Ez azóta sem történt, sőt az áramkimaradás okát sem hajlandóak elárulni” – közölte az ideiglenes elnök, aki országos tüntetésekre szólította fel híveit.

Maduro az áramkimaradások miatt az Egyesült Államokat hibáztatja. Szerinte Washington „elektromos háborút” folytat Venezuelával szemben.

Forrás