Forradalmi rákgyógyszer Svájcból: soha többé nem ad áttétet egyetlen rákfajta sem és a daganat növekedése is megáll

forradalmi rakgyogyszer svajcbol soha többe nem ad attetet egyetlen rakfajta sem es a daganat növekedese is megall

A Bázeli Egyetem kutatói jöttek rá valamire, és hajtottak végre egy sikeres kísérletet… Tudósok és szakemberek egyaránt tényleges orvosi áttörésről beszélnek!

Egy kombinált terápia segítségével sikerült ráksejteket zsírsejtekké alakítani egerekben a Bázeli Egyetem kutatóinak. Ezáltal a tumorsejtek nem tudtak többé áttéteket képezni.

A tumorsejtek ugyanis szélsőséges módon képesek az átalakulásra.

Képesek „nomádokká” válni: elhagyják az elsődleges tumort, és a véren keresztül a test más területeire vándorolnak, ahol megtelepszenek és áttéteket képeznek.

A megtelepedettből mobilis sejtekké való alakulásban egy olyan sejtfolyamat játszik szerepet, amely normális esetben az embrionális fejlődés során zajlik, és a szervek fejlődését teszi lehetővé.

Ez a sejtprogram az EMT (epithelialis-mesenchymalis átmenet). Ezt használta fel Gerhard Christofori, a Bázeli Egyetem kutatója és munkatársai, hogy egy új terápiás módszert fejlesszenek ki.

Két már ismert hatóanyag segítségével egerekkel végzett kísérletekben arra irányították az EMT-programot, hogy áttétet képező mellráksejtekből zsírsejtekké alakuljanak.

Az átalakult sejtek nem tudnak többé osztódni, és alig lehet megkülönböztetni őket a normális zsírsejtektől. De ami a legfőbb, hogy nem tudnak többé áttéteket képezni.

Áttörés?

Czömpöly Tamás kutatóorvos az ATV Startban elmondta, hogy a kutatás során az eredeti daganatra nem tudtak hatással lenni. Hangsúlyozta, hogy ezek egyenlőre még csak állatkísérletek, az embereken való alkalmazás még hosszú idő.

Azok a gyógyszerek melyekkel ezt az eredményt el tudták érni forgalomban vannak, de az egyik gyógyszernél, melyet eredetileg a cukorbetegeknél alkalmaztak, kiderült, hogy fokozza a szívinfarktus veszélyét, ezért Európában ki is vonták, az USA-ban korlátozták az alkalmazás körét.

A kérdésre, jelenthet-e ez a felfedezés valódi áttörést a rák kezelésében, Czömpöly Tamás úgy nyilatkozott, hogy egy másik tudományos felfedezés ahol az immunrendszer támogatásával lehet hatni a daganatsejtekre, már előrébb jár. Vannak engedélyezett gyógyszerek is, folytatta, és megemlítette, hogy a 2018-as orvosi Nobel-díjat, amit az immunológiai ellenőrzőpont fehérjéknek a daganatterápiában való felhasználásért adták. Magyarországon egy készítmény van engedélyezve, de még számos fejlesztés van folyamatban

– tette hozzá.

Czömpöly Tamás beszélt arról, hogy azt még nem lehet megmondani, mikor jön el az a pont, amikor kijelenthetik hogy legyőzték a rákot, viszont ezek a felfedezések mind abban az irányban haladnak, hogy az eddigi kezeléseket – mint a sugárkezelés, a kemoterápia és a sebészeti beavatkozások – egy idő után kiválthassák, mert az áttörést a biológiai terápiák, vagyis az immunológiai terápia, és a differenciálódásra ható felfedezések fogják jelenteni.

Originally posted 2019-01-22 14:25:33. Republished by Blog Post Promoter