Felszámolnák a bajor határrendőrséget a Zöldek


A bevándorláspárti Zöldek mindent megtesznek annak érdekében, hogy Bajorország ne tudja megvédeni határait.

Az ellenzéki párt ennek érdekében egy jogi szakvéleménnyel állt elő, mely szerint ellentétes a német alaptörvénnyel a nyáron felállított bajor tartományi határrendőrség.

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetőjeFotó: AFP

A bevándorláspárti Zöldek által lobogtatott szakvéleményben az áll, hogy a határellenőrzés a szövetségi rendőrség feladata, Bajorországban viszont a tartományi határőrizeti szerv felállításával egyszerre tartományi és szövetségi hatáskörbe is kerül, ami „aláássa a föderális kompetenciamegosztás” elvét.

Bajorországnak mindemellett hatásköre sincsen a határigazgatási területen, ezért valamennyi vonatkozó rendelkezése „semmis” a dokumentum szerint, amiről a balliberális Süddeutsche Zeitung számolt be.

A Zöldek szövetségi parlamenti frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckardt (ő az a politikus, aki szerint unalmas lenne Németország az iszlám nélkül) a szakvéleményre hivatkozva felszólította Horst Seehofer szövetségi belügyminisztert – volt bajor tartományi miniszterelnököt – hogy szüntesse be a szövetségi rendőrség együttműködését a bajor tartományi határvédelmi szervezettel, mert az a bajor tartományi alkotmánnyal és a német alaptörvénnyel is ellentétes módon alakult meg és működik.

A bajor határvédelmi szerv a tartományi rendőrség szervezeti keretében működik, feladata a szövetségi rendőrség támogatása. Az 500 rendőrből álló szervezet egységei tevékenykednek a bajor-osztrák határ állandó ellenőrzés alá vont három átkelőjénél, és úgynevezett mélységi határellenőrzést is végeznek az államhatár 30 kilométeres körzetében.

A július óta működő rendőri szerv létszámát a tervek szerint a következő öt évben rendre száz fővel növelik, így 2023-ban már ezer főből áll majd – írja az MTI.


Like it? Share with your friends!

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük