Feléledt a régi népszokás: Lengyelországban újra zsidó bábut égettek Húsvét alkalmából

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Felháborodott a Zsidó Világkongresszus (JWC), hogy egy lengyel városban felelevenítettek egy ősi népszokást, amelyben régi antiszemita tapasztalatokat ápolva egy görbe orrú, pajeszos bábut husángokkal ütögetnek, majd el is égetnek.

Az eseményről készült videókon a gyerekek nagy lelkesedéssel követték a felnőtteket a püfölésben.

Honlapjára feltett nyilatkozatában a zsidók felsőbbrendűségét hirdető JWC “undorát és felháborodását” fejezte ki amiatt, hogy a délkelet-lengyelországi Pruchnik városban több év után felújították a katolikus egyház által is tiltott Júdás-égetést, mint húsvéti rituálét.

„A zsidókat mélységesen zavarja e hátborzongató feléledése a középkori antiszemitizmusnak, amely elképzelhetetlen erőszakhoz és szenvedéshez vezetett” – olvasható Robert Singer, a JWC vezetője által jegyzett nyilatkozatban.

Az AP hírügynökség szerint egyes lengyelek is viszolygásuknak adtak hangot az antiszemita rituálé újjáélesztése miatt, egyesek fotókat tettek fel az internetre a második világháború előtti hasonló szertartásokról. A 18. századig visszavezethető hagyomány keretében Jézus elárulásáért büntetik meg tanítványát, Júdást.

A rituáléról a lengyel médiában megjelent felvételeken egy Judás 2019 és Áruló feliratot viselő, görbe orrú, ortodox zsidó frizurát és fejfedőt viselő szalmabábú látható. A bábut szidalmazások közepette először felakasztják egy lámpavasra, majd végigvonszolják utcákon, miközben felnőttek és gyerekek ütlegelik külön erre a célra készült hosszú botokkal, végül lefejezik, felgyújtják és égve egy patakba hajítják.

Az Ekspres Jaroslawski című regionális lap nem tudta kideríteni, ki kezdeményezte, hogy tíz év után újítsák fel a népszokást, amelyet antiszemita színezete miatt 2009-ben a katolikus egyház is betiltott.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel