Ez történt a V4-ek és Ausztria budapesti csúcstalálkozóján – teljes sajtótájékoztató


Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, a visegrádi négyek és Ausztria egyetértenek abban, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait és biztonságot adni a polgárainak. Hozzátette: arra is képesnek kell lenni, hogy az Európai Unió (EU) tagállamainak kapcsolatát az együttműködés, ne pedig a konfrontáció jellemezze. Ebből az következik – folytatta -, hogy a migráció ügyében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyezni, amelyekben egyetértés alakítható ki. Két ilyet említett:

  • a határvédelmet,
  • valamint azt, hogy az EU-n kívül kell létrehozni külső menekülttáborokat.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért látták vendégül, hogy meghallgassák a terveiről, ugyanis Ausztria vezeti majd az Európai Unió Tanácsát a következő fél évben – emelte ki a magyar kormányfő. Megjegyezte, hogy a magyar elvárások és remények komolyak: abban bízunk, hogy az osztrák elnökség után az EU egy erősebb, fairebb és biztonságosabb közösség lesz, mint most.

Utalva a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóra, azt közölte: a V4-ek álláspontja szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Donald Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra. A V4-ek ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. A jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat – nyomatékosította a magyar kormányfő.

A szlovák, a cseh és a lengyel miniszterelnök a visegrádi négyek és Ausztria egyetértését, valamint a közös fellépés fontosságát hangsúlyozta a többi között a migráció, valamint a következő uniós költségvetés kérdésében.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök fontosnak ítélte az unió külső határainak védelmét, mert szerinte a kontinens biztonsága csak így garantálható. Jogot követelt továbbá a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására is.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki, mert júliustól Ausztria tölti be az EU soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi négyek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, országa sem tartozik a menekülteket befogadó “baráti körbe”. Szólt azon reményéről is, hogy az uniós kohéziós alapok és az agrártámogatások tekintetében célt ér a visegrádi négyek közös fellépése.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, Ausztria az EU soros elnöksége alatt a biztonság kérdésére, az európai állampolgárok jólétének növelésére és a tagállamok közötti együttműködés javítására koncentrál majd.

Kiemelte, hogy védelmező Európát akarnak létrehozni, ezért elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fognak összpontosítani, különös tekintettel az illegális bevándorlás ellen folytatott harcra.

Azt szeretnénk, hogy ne a migránsok elosztásáról szóló vita álljon a középpontban, hanem a külső határok közös védelmére koncentráljanak

– nyomatékosította.

Sebastian Kurz azt hangoztatta: meg kell találni az EU-ban az együttműködésnek egy jobb formáját, tartalmi véleménykülönbségek ellenére is tisztelettel kell beszélni egymással, és nem szabad az országokat különböző osztályokba sorolni.

Az öt állam csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után Orbán Viktor átadta a V4-elnökséget Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Közép-Európa jelenleg a kontinens legsikeresebb régiója, amely fantasztikus jövő előtt áll. Szlovákia gazdasági mutatóit méltatva úgy fogalmazott, hogy Európa egyik legsikeresebb országa vezeti majd a V4-eket az elkövetkező évben.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a közös sajtótájékoztatón – amelyen részt vett a másik két visegrádi állam miniszterelnöke, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is – arról beszélt, hogy “Visegrád sosem fordított hátat” Európának, amelynek oszthatatlan részét képezi, és minden területen felelősségteljesen viselkedik. Jelezte ugyanakkor,

a V4-ek nézetei nem mindig tetszettek az európai partnereknek, és a jövőben sem fognak mindig tetszeni.”

A szlovák elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások – közölte Peter Pellegrini, aki a következő tizenkét hónap kihívásai között megemlítette az új európai költségvetést és a 2019-es európai parlamenti választást.

A teljes sajtótájékoztató is megnézhető:

 


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük