Ez ám a merkelisztáni humanitáriusság: félmilliárd euró értékben adtak el idén fegyvereket Szaúd-Arábiának

Terrorállam támogatója!

Németország csaknem félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának az idén – derült ki a német gazdasági minisztérium egy dokumentumából, amelybe betekintést nyert a dpa német hírügynökség.

Rijád egész pontosan 416 millió euró (134,5 milliárd forint) értékben vásárolt német fegyvereket január 1. és szeptember 30. között – tudatta a minisztérium egy német ellenzéki törvényhozó kérdésére válaszolva.

A dpa hangsúlyozta jelentésében, hogy Szaúd-Arábia jelenleg is folytatja katonai beavatkozását a polgárháború sújtotta Jemenben, légicsapásai pedig számos civil áldozatot követeltek már, ami nemzetközi szervezetek éles bírálatát váltotta ki.

Az ENSZ a világ legsúlyosabb humanitárius válságának minősítette a jemeni helyzetet. (Arról nem is beszélve, hogy Szaúd-Arábiát többször érte már vád a különböző terrorszervezetek finanszírozásáról, például Hillary Clinton részéről is, és feltűnően sok modern  fegyver került hozzájuk az Amerika-szövetséges királyságon át… – a szerk.)

A pénteken közzétett adatok azért kényes Berlin számára, mert a fegyverexport Szaúd-Arábiába megsérthette Angela Merkel német kancellár kormánykoalíciójának egyezményét, melynek értelmében – a koalíciós tag Szociáldemokrata Párt (SPD) szerint – a kormánynak tilos olyan országnak fegyvert eladni, amely közvetlenül érintett a jemeni konfliktusban.

Rijádra ráadásul egyre csak nehezedik a nemzetközi nyomás Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró ügye miatt, aki október 2-án tűnt el, miután belépett Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára.

A török hatóságok szerint meggyilkolták a szaúdi abszolút monarchia bírálóját. (Méghozzá a Mohamed bin Szalmán, az országot ténylegesen irányító koronaherceg testőrei is benne lehettek )