„Ez a kés meg fog találni!” – Fenyegető horrorvideó terjed egy budapesti általános iskolában, megrémültek a diákok


„Félsz a haláltól? Ha nem küldöd tovább ezt a videót 15 embernek 30 percen belül, akkor ez a kés meg fog találni!

A videón egy nagy késsel hadonászó fiatal férfi riogatja a gyanútlan nézőt

Azt mondják, nagyon fájdalmas, ha elvágják a nyakad” – így kezdődik az a horrorvideó, amelyik az egyik fővárosi általános iskola diákjai között terjedt. A felvételt, amelynek kockáin egy karácsonyfa alatt ülő, hatalmas késselhadonászó srác látható, a 11 éves diákok egy zárt csoportban küldözgették egymásnak. A videó miatt több kiskamasz megrémült.

– Nagyon megviselte a gyerekeket, úgy tudom, volt köztük olyan, aki teljesen kiborult, sírt, nem tudott aludni a videó miatt. Elmagyaráztuk nekik, hogy a fiú szavait, aki szellemnek vallja magát a videóban, nem kell komolyan venni, senki nem fog meghalni – árulták el névtelenséget kérve az érintett szülők, akik a videót elküldték a zsaruknak is.

Megkerestük az iskolát, ahol kérdésünkre megerősítették a történteket, ám hangsúlyozták: sikerült megoldani a helyzetet.

– Mindent megtettünk, hogy a gyerekekben ne okozzon traumát a videó. A szülők és az osztályfőnök is remekül kezelte a kialakult szituációt. Minden évben van olyan témanap, amikor az ehhez hasonló veszélyekre próbáljuk felkészíteni a diákokat. Legutóbb az internet veszélyeiről is tartottunk nekik előadást – tudtuk meg az iskola illetékesétől. – Miután az egyik szülő elküldte a rendőröknek a felvételt, az egyenruhások is ellátogattak az intézménybe, ám a diákokkal közvetlenül nem beszéltek – tette hozzá.

Lapunknak a rendőrség azóta megerősítette, hogy zaklatás gyanúja miatt eljárás indult videóval kapcsolatban.

pszichológus szerint ilyen esetben nagyon fontos, hogy a gyerekek kibeszéljék magukból a traumát. – A kicsikben egy olyan fegyver, mint a videóban szereplő kés, félelmet kelt – magyarázta Makai Gábor klinikai szakpszichológus. – Minél kisebb a gyerek, annál inkább elhiszi, hogy a szellem létezik, és azt is, hogy árthat neki. A felvétel azért okozhat zavart egy 11 év körüli gyermekben, mert a fantáziáját beindítja.

Makai szerint a szülők feladata, hogy a gyerekben lévő félelmeket, negatív fantáziákat felszínre hozzák, és a kicsi képes legyen beszélni ezekről. – Egy gyerek jól el tudja elrejteni a félelmeit, a fel nem dolgozott szorongás pedig hátrányosan befolyásolhatja a fejlődését. Könnyen kialakulhat depresszív hajlam, magatartásbeli problémák. Ha a szülő kudarcot vallott, külső segítséget kell kérni – tette hozzá a szakértő.

Így óvja a gyermekét!

– A gyerek ne magában fedezze fel a világhálót, a számítógépre lásson rá a szülő.

– Ha a gyereket valami felzaklatja, legyen mellette.

– Szoftverek segíthetnek, hogy szabályozzuk, a gyerek milyen internetes oldalakat látogathat meg.

– Az internet használatának időtartama is beállítható.

Kommentár: Csak ódivatúan!

Kellő humorral rendelkező felnőttként jót szórakoztam, amikor megnéztem ezt a videót. Nagyjából másfél percnél be kellett volna fejezni, ha igazán a félelemkeltés a cél. A srác azonban folytatja, és épp ebből látszik: egy kamasztársaság egymás közti morbid poénkodásával állunk szemben.

Kérdés az, hogy ez a kisfilm hogyan jutott el a 11 éves gyerekekhez, akik viszont – teljesen érthetően – halálra rémültek tőle. Szörnyen vaskalapos vagyok a gyerekeim médiahasználatával kapcsolatban.

Nincs otthon tévénk, filmet, rajzfilmet csak hét végén néznek, helyette együtt vacsorázik a család, és olyan ódivatú dolgokat művelünk, mint beszélgetés, olvasás, közös játék.

Hiszek abban, hogy egy kisiskolásnak erre van szüksége, nem a kontrollálatlan netezésre, s talán így az ilyen késes videók is elkerülnek minket.

Herczku Nóra


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük