EU diktatúra: Költségvetési terror a tagállamokkal szemben


Rendeletben szabályozná az uniós pénzek kifizetését az Európai Bizottság: sajtóértesülések szerint ez is szerepel a 2021-től érvényes költségvetés javaslatában, amelyet szerdán mutat majd be a testület – a Financial Times arról írt, hogy Brüsszel így próbálná megakadályozni a tagállami vétót.

Most egyhangú döntés kell a büdzsé elfogadásához, a módosítással viszont nem kellene az összes ország beleegyezése. Sajtóhírek szerint Brüsszel ezzel a lengyel és a magyar vétót akarja kikerülni. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en arról beszélt, hogy „ez a fajta költségvetési terror új elem az Európai Unióban”.

Hiányoznak a jogi alapjai az uniós költségvetésből járó források esetleges megkurtításának – mondta az alkotmányjogász. Hozzátette: a kohéziós alap – amelyet a jelenlegi költségvetési ciklusban az egy főre jutó GDP alapján számolnak ki – átszabásáról már korábban is jelentek meg információk.

Az alkotmányjogász azt a cikket (312) tekinti irányadónak, amelyik rögzíti, hogy az Európai Tanács a költségvetési keretről egyhangúlag határoz. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen vétó is meg tud akadályozni bármilyen bizottsági előirányzatot – hívta fel a figyelmet. Jelezte azt is, hogy a Brexit miatt mindenki készül a kohéziós alap valamilyen átalakítására.

A Financial Times arról írt hétfőn, hogy az Európai Bizottság rendeletben szabályozná az uniós kifizetéseket. A cikk szerint az uniós országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében.

Az EU egy olyan speciális szabályt tervez megalkotni, amely lényege szerint az egyhangúság megbontását szolgálná. Ez azonban nem csupán a költségvetés esetén tapasztalt irányzat: a döntéshozók a migrációs folyamatok kapcsán, a bevándorlást illetően a kvótaügyben is egyre inkább afelé próbálnak tendálni, hogy a „mag európa” határozhassa meg az EU jövőjét, „amely természetesen nem európai megoldás” – tette hozzá az alkotmányjogász.

Általánosnak mondható felháborodás

Nemcsak Magyarország, a többi közép-európai ország sem fogadta jól azt, hogy egyáltalán felmerülhet egy ilyen javaslat: emiatt állítólag a munkaszüneti nap ellenére ma összeül a bizottság és végül akár egy kedvezőbb javaslat is születhet – az M1 nézőit Baraczka Eszter tudósította Brüsszelből.A riporter elmondta, az illetékesek megváltoztatnák azt a kiszámítási módot, amely alapján oda ítélik a kohéziós támogatásokat, és amelynek alapja normális esetben egy ország GDP-je – ők most más mutatókat is hozzávennének, ha hinni lehet a híreknek.

Például az ifjúsági munkanélküliséget vagy azt, hogy hány menedékkérőt, menekültet fogadott be egy adott ország – az Európai Bizottság eddig hazugságnak nevezte a híreket, nem tudjuk, hogy majd mi lesz a vége. Állítólag finomodik majd a javaslat az óriási felzúdulás miatt. A másik előterjesztés szerint összekötnék az uniós pénzek, konkrétan a kohéziós pénzek átutalását, folyósítását az úgynevezett jogállamiság érvényesülésével.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük