Szellemvárosok Észak-Olaszországban: a koronavírus miatt magyar diákok is karanténban: Már négy halott, négy városban karanténzár és kijárási tilalom

Óriási a baj, nem is olyan messze a magyar határtól, Észak-Olaszország négy régiójában. Több mint 70  regisztrált fertőzött, ami azt jelenti akár több ezer valóban fertőzött és tovább fertőző személy lehet. Eddig négyen haltak meg, köztük egy házaspár.

A városokban nem csak karantént rendeltek el, hanem teljes kijárási tilalmat is. Az olaszok, a lakásaikban rettegve várják ők is megkapták-e a kórt és otthon fognak meghalni. Az utcákon rendőrök vannak, akik vissza küldik aki elhagyná a lakását.

Ezeket a felvételeket az életüket kockáztató újságírók készítették. Közben az olasz média, ahogy csak tudja igyekszik elhallgatni, de legalábbis csökkenteni a valódi baj súlyát.

Az áruházakat teljesen kifosztották, amíg még ki lehetett menni a lakásból. A Vörös Kereszt és a katonaság fog élelmiszert, vizet és gyógyszereket szállítani a lakásokhoz.

Aki betegnek érzi magát egy vész számot kell hívnia és fehér ruhákba beöltözött orvos csapat száll ki hozzájuk, hogy megállapítsák, koronavírussal fertőzöttek-e.

Arra gyanakszanak, hogy a vírust, kínai turisták terjesztették el, egy házaspár, akik egész Olaszországon átmentek, északról indulva, de Rómába is voltak. Az összes nagy nevezetességet megnézték, ahol szokás szerint órási tömeg volt rengeteg turistával. Tehát nem csak az olaszokat fertőzték meg, hanem valószínűleg számtalan európai turistát is. Ők hazatérve széthordhatják a gyilkos vírust egész Európában.

Kínában már közel 77 ezer fertőzöttről tudnak és több mint 2400 halálos áldozatot szedett eddig a vírus.

Egy nyolc fős orvos brigád dolgozik éjjel nappal, a vírus izolálásán, ami alapja lehet az ellenszer kidolgozásának is. A csapat tagjai alig alszanak naponta 1-2 órát csak.

Egyenlőre négy régió, azaz négy nagyobb város és a környező kisebb települések vannak lezárva hermetikusan. Milánó is veszélyeztetve van. Ha a majdnem másfél milliós városban is elszabadul a gyógyíthatatlan kór, akkor szinte megállíthatatlanná válhat a járvány és akkor nem csak Olaszországban, de akár Ausztrián keresztül, hazánkat is egy pillanat alatt elérheti a baj.

Karanténba kerülnek a magyar diákok

Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

Közleményükben azt írták: Lombardia tartományban rövid időn belül megtöbbszöröződött, 90-re emelkedett az igazoltan fertőzött esetek száma, és több északi tartományban is a betegek számának emelkedéséről adtak tájékoztatást.

A magyar iskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a lezárt területtől, a tanulók sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében a néhány hetes ott-tartózkodásuk ideje alatt.

A legrosszabb forgatókönyv valósul meg a koronavírus járványban. Elszabadult, és megállíthatatlanul terjed a fertőzés…

Közzétette: M1 – 2020. február 23., vasárnap

Leállhat Milánó a koronavírus miatt, az emberek megrohamozták a boltokat

Időközben vasárnap felfüggesztették a velencei karnevált is.

Nyugalomra intette a lezárt tartományok lakóit, Giuseppe Conte miniszterelnök és a helyi vezetők is. Közölték, a helyzet megfékezéséhez szigorú korlátozásokra van szükség. Arra kérték a polgárságot, hogy a korlátozásokat hisztéria nélkül vegyék tudomásul, és működjenek együtt a hatóságokkal.

Tizenegy településre vezető utat katonák és rendőrök őriznek, akik sem ki, sem pedig befelé nem engednek senkit. Az összesen 50 ezer embert érintő vesztegzárat a településeken is egyenruhások felügyelik, az utcákon is egyenruhások járőröznek.

Vasárnap reggel Giuseppe Sala, Milánó polgármestere a városházán tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy akár a nagyvárosokra is ki lehet terjeszteni az intézkedéseket, a milánói iskolákat várhatóan egy hétre bezárják.

Az egészségügyi hatóságok nem zárják ki, hogy a fertőzés tovább terjed, de ha ez bekövetkezik, a vesztegzár határait is ki fogják tolni, azaz teljes Milánói is lezárhatják.

Helyszíni beszámolók szerint Milánóban már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután a polgármester arra kérte a lakosságot, hogy lehetőleg kerüljék a csoportosulásokat.