Erősödik az iszlamista nyomás Franciaországban: iskolákat és imahelyeket zártak be a hatóságok

K_EPA20181203128-1000x600.jpg

A radikális iszlamizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem részeként az elmúlt egy évben négy muzulmán iskolát, hét imahelyet, nyolc kulturális egyesületet és 89 kiskereskedelmi egységet zárattak be a francia hatóságok – közölte csütörtökön Édouard Philippe francia miniszterelnök Strasbourgban.

A kormányfő elmondta: 2018 április óta csaknem háromszáz olyan, az országban szabálytalanul tartózkodó külföldi hagyta el önszántából vagy kiutasítás következtében Franciaországot, akik a belbiztonságra veszélyes emberek listáján terrorista jellegű radikalizálódás miatt szerepeltek. A miniszterelnöki hivatal adatai szerint a nyilvántartásban április elején 20 904 név szerepelt, amelyek közül 11 152 volt aktív, 9752 pedig lezárt ügy. A radikális iszlamisták 78 százaléka férfi, 2,7 százaléka kiskorú, és mintegy 27 százalékuk nem született muzulmán, hanem áttért az iszlám hitre.

A miniszterelnök a strasbourgi karácsonyi vásár közelében öt áldozatot követelő merénylet után négy hónappal abban a kerületben hívta össze a radikalizálódás elleni szemináriumot kormánya mintegy tucatnyi tagjával – köztük Nicole Belloubet igazságügyi és Christophe Castaner belügyminiszterrel -, ahol a 29 éves, radikális iszlamistaként nyilvántartott férfit 48 órával a támadást követően lőtték le helyi járőröző rendőrök, Strasbourg Neudorf negyedében. A kormány jelezte, hogy az iszlamizmussal kapcsolatos bűnözés megelőzésére a nyárig új stratégiát dolgoznak ki annak érdekében, hogy a potenciális elkövetők esetében minél korábban, 12 és 25 éves kor között fel tudjanak lépni a hatóságok.

Nem mondom az, hogy a bűnözés szükségszerűen terrorizmushoz vezet, de világosan kell látni azt az átmenetet, amely az egyikből a másikba vezet. Van folyamatosság a bűnözés, a radikalizálódás és a terrorizmus között

– hangsúlyozta a kormányfő. Erre példa a francia kormány számára a strasbourgi lövöldöző, Chérif Chekatt, akit nyolc éves kora óta nagyon erőszakos tanulóként regisztráltak a közoktatásban, pszichológiai problémákkal is kezeltek, majd nagyon fiatalon többször elítélték köztörvényes bűncselekményekért, mielőtt a férfi a dzsihadista erőszak felé fordult.

Még korábban és még gyorsabban kell fellépni a 12 évesnél fiatalabb gyerekek bűnözésének megelőzésében. A hatóságoknak jelen kell lenniük ott, ahol a gyerekek vannak, azaz az interneten, a közösségi oldalakon, az utcákon és sporttermekben

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. Jelezte azt is, hogy a büntetés helyett a kormány a nevelésre kívánja a hangsúlyt fektetni, jóllehet a kiskorúak büntethetőségének szigorítása is felülvizsgálat alatt áll.

Az elmúlt években a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma csökkent Franciaországban, de szakértők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények egyre súlyosabbak, és az elkövetők életkora egyre inkább csökken.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás