Érik a V4-ek sikere: Nem akárhová látogatott el elsőként Európa új nagy asszonya!

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki (R) and President-elect of the European Commission Ursula von der Leyen (L) during a meeting in the Chancellary of Prime Minister in Warsaw, Poland, 25 July 2019. Von der Leyen is in Warsaw as part of consultations on the staffing of European Commission positions. EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Ursula von der Leyen Varsóban randevúzott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel.

A találkozón az uniós bizottsági posztok, a migráció és a jogállamiság témája (is) napirenden volt. Von der Leyennek ez a második külföldi útja azóta, hogy múlt héten az Európai Parlament az Európai Bizottság elnökévé választotta. Az első útja – Berlin mellett – Párizsba vezetett.

A német politikus megválasztását Lengyelország és Magyarország is támogatta. Ki ő? Mit akar? Jó lesz-e az Orbán-kormánynak?

Orbán Viktor jövő csütörtökön tárgyal Ursula von der Leyennel

Augusztus elsején Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

A megbeszélésen egyeztetnek az ősszel megalakuló új uniós végrehajtó testület magyar biztosáról. Orbán Viktor és Ursula von der Leyen várhatóan szót ejtenek majd az Európa előtt álló legfontosabb kihívásokról, így a migrációról és a következő hétéves uniós költségvetésről is – mondta a sajtófőnök.

Ursula von der Leyen máris meghálálta a lengyel és a magyar kormányok támogatását

Mindössze hét szavazaton múlt a héten az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének megválasztása, amihez a Néppárt frakciójában ülő Fidesz szavazatain túl a szélsőjobboldali frakcióhoz tartozó lengyel kormánypárt, a PiS szavazataira is szükség volt.

Meg is lett a támogatás eredménye, von der Leyen a terveiről szóló első nyilatkozatában máris jelezte, hogy az eddigieknél engedékenyebben viszonyul majd a két országhoz, melyek ellen a jogállamiságot sértő intézkedéseik miatt eljárás folyik, és amelyek más kérdésekben, például a bevándorlás ügyében is szembehelyezkednek az európai konszenzussal.

“Tisztességesen meg kell hallgatnunk az érveiket. Például a lenyelek jogosan hozzák fel, hogy befogadtak másfél millió embert Ukrajnából, egy országból, ahol éveken át hibrid háború folyt és ahol még mindig emberek halnak meg. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül”

– mondta, mélyen hallgatva azokról a problémáról, amely miatt valójában eljárás folyik Lengyelország ellen: a független bíróságok szétverése miatt.

Ehelyett inkább továbbra is a bevándorlás kérdéséről beszélt, alájátszva például a magyar kormánynak, mely minden problémát erre a kérdésre vezet vissza.