Enyhébb annak az öt férfinak a büntetését, aki csoportosan erőszakolt meg egy nőt Spanyolországban – Szerintük nem elég erősen fenyegették


Csoportosan követték el a bűncselekményt, mégsem látja be ezt a bíróság, mert nem látta bizonyítottnak a megfélemlítést és fenyegetést.

Magyarán kimondva, a bíróság szerint nem fenyegette elég keményen az öt szexuális ragadozó a fiatal lányt, nem kényszerítették elég erősen az aktusra.

Másodfokon helyben hagyta a navarrai legfelsőbb bíróság szerdán azt az áprilisi, óriási közfelháborodást kiváltó ítéletet, amelyben szexuális visszaélés miatt kilencéves börtönbüntetést kapott öt férfi, noha a vád ellenük a jóval súlyosabb csoportos nemi erőszak volt.

A bíróság hitelt adott a 18 éves áldozat vallomásának, és megállapította, hogy beleegyezése nélkül történt az aktus két évvel ezelőtt Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban.

Viszont nem látta bizonyítottnak a megfélemlítést és fenyegetést, amely a szexuális agresszió bűncselekményének megállapításához elengedhetetlen.

Az öttagú bírói testületből ketten ezt másként látták, különvéleményük szerint az áldozat “csapdába” került, esélye sem volt a menekülésre. Nemi erőszak miatt 14 éves szabadságvesztést láttak volna jogosnak az ítéletben.

A navarrai legfelsőbb bíróság utasította az első fokon eljáró bíróságot, hogy vizsgálja újra az áldozat személyhez fűződő jogainak megsértéséről szóló vádpontot, amelyben korábban felmentő ítéletet hozott.

Az elkövetők ugyanis fényképeket és videofelvételeket készítettek a bűncselekményről, amelyeket megosztottak egy mobiltelefonos csevegő alkalmazáson keresztül, és ott kérkedtek a történtekkel.

Az ügyészség két év tíz hónapos börtön büntetés kiszabását kérte ebben a vádpontban.

A szerdán közzétett, nem jogerős bírósági döntést követően az elkövetők jogi képviselői közölték, hogy fellebbeznek és felmentésért folyamodnak, míg az áldozat ügyvédje úgy fogalmazott: tanulmányozzák a fellebbezés lehetőségét.

A spanyol kormány nevében reagálva José Luis Ábalos fejlesztési miniszter megismételte: szükséges a büntetőtörvénykönyv módosítása és annak “világos meghatározása”, hogy mi a különbség a szexuális agresszió és visszaélés között.

A szocialista kabinet nyáron jelentette be, hogy javasolja a büntetőtörvénykönyv reformját és annak rögzítését, hogy nemi erőszaknak számít minden olyan szexuális aktus, amely beleegyezés nélkül történik.

A per országos vitát generált erről a kérdésről, számos politikus, közéleti szereplő, jogász fejezte ki ellenvéleményét és tiltakozását az aktuális gyakorlattal szemben. Több városban tartottak nagyszabású tüntetéseket, támogatva az áldozatot és bírálva az igazságszolgáltatást. (MTI)


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük