Embernek nem mondható véglények: Kockakővel agyonvertek egy teknőst a budapesti állatkertben

Halálos sérüléseket szenvedett az a görög teknős, akit egy súlyos kockakővel sújtott agyon az állatkert egyik látogatója szerda délután.

Az állatot a gondozók a zárás előtti állományszemle idején találták meg, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az állatorvosok sajnos már nem tudtak segíteni rajta, így egyedüli lehetőségként a teknős elaltatása maradt.

Az állatnak óriási fájdalmai lehettek, hiszen a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.

Az eset pontos körülményeinek tisztázása érdekében az illetékes munkatársak csütörtök délelőtt megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit, amelyen az elkövető és a vele együtt lévő személy is jól látható.

A felvételek alapján feltételezhetően az történhetett, hogy az elkövető a kerítésen áthajolva kivette az állatot a kifutóból, aki azonban alighanem a kezébe piszkíthatott (ez nem ritka a teknősöknél ilyen esetben). Ezután az elkövető keresett egy követ, és – talán bosszúból – agyonütötte vele az állatot.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ügyben ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést a XIV. kerületi Rendőrkapitányságnál természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A görög teknős (Testudo hermanni) Dél-Európában őshonos mediterrán szárazföldi teknősfaj – írja a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is (ehhez az egyezményhez Magyarország még 1985-ben csatlakozott).

Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén a Büntető törvénykönyv 242. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A térfigyelő kamerák által felvett képek közzétételének lehetőségét adatvédelmi szakértő vizsgálja, mivel a felvételen maga a cselekmény, illetve az elkövető is jól látható.