Elszabadult a pokol Venezuelában: Kitört a forradalom, lövik egymást az emberek – videók!

Tűzharc alakult ki a Guaidót kísérő, katonai egyenruhát viselő emberek és a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Madurót támogató katonák között. A hírek szerint a katonák éles fegyvereket vetettek be. A tüntetők is több helyen összecsaptak a katonákkal.

Elkezdődött Nicolás Maduro “hatalombitorló” venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza – jelentette ki Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető kedden a Twitterre felrakott videofelvételében, felszólítva a venezuelai népet és az ország hadseregét, hogy csatlakozzanak hozzá.

Belső puccs Venezuelában: amerikai szálak mozgatják a háború “díszleteit”? Minden az olajról és a pénzről szól?!

A hadsereg egy része átállt… totális a káosz! Ráterjedhet a világra az anarchia? Sokak szerit a Venezuelában zajló események mögött egy jól megtervezett gazdasági és egyben hadi művelet áll. Az egészet pedig a Wall Streetről pénzelik…

Amerika ugyanis nyakig benne lehet az egészben, és ezer szálon kötődik ahhoz, hogy Venezuela a tönk szélére sodródjon. Nem utolsó sorban éppen azért, mert nagyon nagy mennyiségű kőolaj készletekkel rendelkezik… Mint tudjuk, az amerikaiaknak az olaj a fekete arany: a dollár stabilizációjának egyetlen és legfontosabb kulcsa.

Az amerikaiaknak Venezuela olaja és természeti erőforrásai kellenek, s ezért képesek akár háborút is indítani az ország ellen.

“Módszeres pénzügyi blokáddal és gazdasági szankciókkal tették tönkre az olajban úszó Venezuela gazdaságát, az amerikai bankárok és politikusok, valamint az 5.-ik hadoszlopként működő helyi segítőik, hogy világgá kürtölhessék, Venezuelában humanitárius válság van.

Egyes információk szerint Venezuela olajkészletei még Szaúd-Arábiánál is jelentősebbek… Ugyanaz történik majd, mint Irakkal vagy Afganisztánnal…?

Maduro: a katonai vezérkar mellettem áll

Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására.

“Beszéltem minden katonai övezet parancsnokaival, akik kifejezték hűségüket a nép, az alkotmány és a haza iránt. A béke biztosítása érdekében mozgósításra szólítom a népet” – írta Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzésében. Maduro hozzátette továbbá: “Győzni fogunk”.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter keddi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg “elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett”. Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden “normális”.

Nem sokkal korábban ugyanis Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető a Twitterren közzétett videofelvételében hangsúlyozta, hogy elkezdődött Nicolás Maduro venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza, felszólítva a venezuelai népet és az ország hadseregét, hogy csatlakozzanak hozzá.

A brit Guardian több videót is közzétett a venezuelai eseményekről, az egyiken látható, ahogy a venezuelai nemzeti gárda járművei a tömegbe hajtanak, tüntetők egy részén átgázolva és sérüléseket okozva, egy másik videón pedig lövések sora hallatszik.

Érdekesség, hogy a gárdások kínai gyártmányú VN-4-esekkel követik el a gázolásos atrocitást, az egyik lángra is kapott a felkelők molotov koktéljától. A CNN videója szerint ezek közül több ki is égett.

Lelőttek egy ezredest, Guaido megindult

CNN közben arról számol be, hogy tűzharcban lelőttek egy lojalista ezredest a Francisco Fajardo országúton, ahol a hadsereg ellenzéki aktivistákkal csapott össze. Állapota ismeretlen, a hírről a venezuelai védelmi miniszter írt Twitteren.

Guaido amerikai képviselője megerősítette, hogy nem állnak tárgyalásban Maduróval: “az egyetlen tárgyalás, amit folytatnánk Maduróval az, hogyan távozik. Ennek időpontját és módját vagyunk hajlandóak megtárgyalni.” Hozzátette: a tisztikar hiába támogatja diktátort, a hadsereg alacsonyabb rendfokozatot viselő tagjai az ellenzék oldalán állnak.

Közben Juan Guaido számos ellenzéki aktivistával együtt elhagyta a caracasi Plaza Altamirát és Miranda felé vették az irányt. Pontos céljuk egyelőre ismeretlen.

Támogatják az amerikaiak a felkelést

Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Juan Guaidónak, a venezuelai ellenzék vezetőjének felhívását a katonai felkelésre Nicolás Maduro elnök rendszere ellen – közölte kedden a Twitteren az amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo azt írta, az Egyesült Államok a venezuelai nép mellett áll a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelmében, és támogatja a Guaidó által bejelentett Operación Libertad (Szabadság Hadművelet) megindítását. “A demokráciát nem lehet legyőzni” – írta mikroblog-bejegyzésében az amerikai diplomácia irányítója. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó – miután lövések dördültek el azon a caracasi légitámaszponton, ahol kedden Juan Guaidó tartott nagygyűlést – szintén Guaidó pártját fogta.

Emlékeztetett arra, hogy a venezuelai hadseregnek kötelessége megvédeni az alkotmányt és a dél-amerikai ország népét. Bolton szerint a venezuelai hadseregnek ki kell állnia “a legitim intézmények mellett a demokrácia bitorlóival szemben”. “Veletek vagyunk” – üzente a Maduro-rendszer ellen tüntető venezuelaiaknak Mike Pence amerikai alelnök.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közölte: Donald Trump elnököt tájékoztatták a venezuelai fejleményekről, a Fehér Ház szorosan figyelemmel kíséri a történéseket.

“Figyeljük a fejleményeket és várakozunk” – fogalmazott újságíróknak Kellyanne Conway, Donald Trump tanácsadója. Hozzáfűzte: itt az ideje, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök békésen átadja a hatalmat.

Az amerikai hadsereg déli parancsnokságának szóvivője, Armando Hernandez ezredes azt közölte: a hadsereg figyelemmel kíséri a venezuelai fejleményeket, de – mint fogalmazott -“a parancsnokság feladatai pillanatnyilag nem változtak”.

Trump figyeli az eseményeket

“Közelről figyelem a venezuelai eseményeket. Az Egyesült Államok népe kiáll a venezuelaiakért és a szabadságukért!” – írja Donald Trump elnök a Twitteren.