Elképesztő módot találtak arra, hogy oxigénnel lássák el az egész Mars bolygó légterét

Egy napon majd talán működhet is.

A Caltech kutatói felfedezték, hogy az üstökösökből származó szén-dioxidot oxigénné lehet alakítani. Ezzel a módszerrel oxigént varázsolhatnának a Marsra, és az üvegházhatást is csökkentenék. Ehhez a kémiai folyamathoz persze energiára van szükség, kiváltképp hőenergiára, de a mozgási energia is megteszi.

A tudósok azt vették alapul, hogy az üstökösökből áramló vízmolekulák a napszél miatt visszacsapódnak az üstökösre, ami ilyenkor oxigént bocsát ki. Kíváncsiak voltak, hogy a dolog működik-e a szén-dioxiddal is, ezt pedig meg is vizsgálták. Felgyorsították a szén-dioxid molekulákat, ezeket pedig aranynak ütköztették. Ezután a szén-dioxid molekulák szerkezete megváltozott, kettévált a szén és az oxigén:

content-1558956176-co2-animation-max-100

Tehát alapból egy bonyolult folyamatról van szó, amit tovább nehezíti az alacsony hatékonyság. Száz szén-dioxid molekulából mindössze egy-két oxigén molekula lesz, szóval bőven van még mit fejleszteni. Mindenesetre van egy új mód arra, hogy oxigént csináljanak az Űrben, ami elég hasznos a hosszabb űrutazásokon.