Elképesztő futurisztikus város épít a szaúdi herceg a sivatagban, saját holddal, világító homokkal, robot szolgákkal, repülő taxikkal és robot-dinoszaurusz Jurassic parkkal 

A Szilícium-völgy technológiája, Hollywood szórakoztatóipara és a Francia Riviéra nyújtotta kikapcsolódás egy városban.

The Wall Street Jorunal forrásai szerint a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman Neom néven nem csak a jövő kizárólag zöld, megújuló energiával működő városát építené a sivatagban, de életre keltené a Jetson családot is:

éjszaka foszforeszkáló homokkal, robotcsicskákkal, 0-24-ben működő, arcfelismerő tér- és megfigyelő rendszerrel, repülő taxikkal, egy Jurassic Park-szerű robotdinoszaurusz-állatkerttel és egy saját holddal.

View this post on Instagram

منطقة وشواطئ #نيوم تسعد بزيارة خادم الحرمين الشريفين #الملك_سلمان_بن_عبدالعزيز

A post shared by .Saud Al Sahli (@saudi_6) on

A Sharma Beach tengerpartja csak egy része a beépítendő területnek

Neom ötlete már 2017-ben körbejárta a világsajtót, de most először derültek ki pontos részletek a projektről. A WSJ-hez eljuttatott, 2300 oldalas dokumentum taglalja az épp ott élő “bennszülöttek” kitelepítésének részletes terveit, egy disztópikus, totalitárius megfigyelő-rendszer telepítését, ahol szó szerint minden lakó minden mozdulatát követnék mesterséges intelligencia és kismillió drón segítségével, valamint egy génkutató-központ felállítását is, ahol a tervek szerint szuperegyedek szaporításával foglalkoznának – mind fizikailag, mind szellemileg felturbózott embereken ügyködve.

Mindezt persze vastagon leöntik ízes mázzal: Neomban minden kivánságod robotszolgák lesik, valamint itt lesz az egy főre jutó legtöbb Michelin-csillagos étterem a világon, nem is beszélve a bolygó legjobban fizető állásairól és iskoláiról, ahol a legkiválóbb oktatók hologram segítségével egyszerre több osztályt is nevelhetnek. És legális lenne az alkoholfogyasztás.

View this post on Instagram

#محمد_بن_سلمان #ولي_العهد #مجلس_الوزراء الامير الشاب:محمد بن سلمان✋💚..في #مجلس_الوزراء ..في مدينه تبوك..✋💚

A post shared by بنت محمد بن سلمان💚 (@mohammed_bin_salman_) on

Mohammed bin Salman

Az ötszázmilliárd dolláros biznisz sarkalatos víziói között mesterséges felhőket (a sivatagban ezek egész jól jönnek), repülő taxikat, ketrecharcos robotokat és egy saját holdat is találunk, amiről még nincs eldöntve, hogy a földről, vagy az űrből vetítik az égre, de ez már csak részletkérdés. A koronaherceg a projekt megvalósításához nyugati befektetőket toboroz.