Eljött a maguktól tanuló robotok ideje, saját magukat programozzák át a végrehajtandó feladatnak megfelelően

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Önállóan elsajátíthatja a járást a robotláb. Az új mesterséges intelligencia algoritmusok ugyanis már képesek megtanítani erre az eszközt.

Az állatok világában számos faj fejlődött úgy, hogy már születése után lábra tud állni, nehogy zsákmánnyá váljon. Mindez azonban egy meglepő evolúciós lépés, mely hosszú ideje inspirálja a biológusokat és a robotikában tevékenykedőket.

A Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi Mérnöki Iskolájában a kutatók hisznek abban: ők az elsők, akik mesterséges intelligencia által kontrollált robotikus végtagot alkottak, állati jellegű inakkal, melyeket ki lehet ugrasztani, majd a következő lépésre visszarendeződik. Ilyesmire robotot korábban még sosem programoztak.

Mesterséges intelligencia: a robotok ma már együttműködésre is képesek

Mesterséges intelligencia: a robotok ma már együttműködésre is képesek

Francisco J. Valero-Cuevas, a Biokineziológia és Fizikai Terápia bioegészségügyi mérnök professzora Ali Marjaninejad, Dario Urbina-Melendez és Brian Cohn segítségével bio-inspirált algoritmust tervezett, mely képes végrehajtani egy új járást magától, csupán 5 percnyi strukturálatlan játékot követően – majd hozzáadni azt más feladatokhoz, további programozás nélkül.

A tanulmány, mely a Nature Machine Intelligence lapban jelent meg, izgalmas lehetőséget lát az emberi mozgás, illetve fogyatékosság megértésében – ezekkel ugyanis érzékeny protéziseket, pótlásokat és robotokat lehet alkotni, melyek összetett és változó környezetekben is megállják a helyüket. Ilyen az űr terep vagy a mentési-keresési munkálatok.

„Manapság egy robotnak is több hónapos vagy éves képzés kell ahhoz, hogy interakcióba léphessen a világgal, mi azonban olyan gyors tanulást és alkalmazkodást szeretnénk elérni, ami a természetben is látható” – hangsúlyozta Valero-Cuevas, aki egyébként vezető írónak számít a számítógépes tudományok, elektromos és számítógépes mérnöki, mechanikai, légiközlekedési mérnöki feladatok, valamint az idegtudomány terén.

László Adrienn

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel