Elfelejthetjük a túlnépesedést? – Az ENSZ előrejelzésével ellentétben hamarosan fogyni kezd a Föld lakóinak száma

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Srinivaspuriban, Delhi déli nagy városi nyomornegyedében kis női csoportok gyűlnek össze az egyik egy termes iskolában. Azért jönnek, hogy megbeszéljenek egy kényes témát, hogy hány gyereket terveznek. Olvashatjuk az Új Világtudaton.

A nők tizenévesek, 20-as és 30-as éveikben járnak, vannak egyedülállók, mások pedig házasok. De mindannyian azt mondják, hogy jobb életet akarnak, mint amilyen az anyjuké volt. Dolgozni akarnak és pénzt keresni, és egy férfit szeretnének maguk mellé az életükben. Két gyermek tökéletes lenne számukra.

Ez figyelemre méltó, mivel az Egyesült Nemzetek adatai szerint 1960-ban egy indiai nőnek jellemzően hat gyermeke volt. Ha az 1980-as években születtek, akkor négy volt. Napjainkban az indiai nőknek átlagosan alig több, mint két gyermeke van.

A változás mély következményekkel jár, és nem illik bele a legtöbb ember elvárásaiba. Az Egyesült Nemzetek Népesedési Osztálya szerint az évszázad végén 11,2 milliárd ember fog élni a Földön, majdnem 4 milliárddal több, mint ma. Ha ez megtörténik, akkor a túlzsúfoltság miatt válság törhet ki, amely éhínséget, háborút és környezeti pusztítást eredményezhet.

Ugyanakkor egyre több demográfus és más hatóság is kezdi kétségbe vonni ezeket az előrejelzéseket. Úgy vélik, hogy a jövőt nem a népességrobbanás határozza majd meg, hanem a népesség fogyása. A Srinivaspuriban élő fiatal nők pedig segítenek elmagyarázni, hogy miért.

A bolygó népességének jövőjét kutatva a család méreteiről hat kontinensen élő emberekkel – egyetemi oktatókkal és statisztikusokkal, valamint kormányzati tisztviselőkkel – találkoztak, valamint olyan fiatal nőkkel és férfiakkal, akik beleegyeztek, hogy leülnek egy beszélgetésre a saját jövőjükről. Ezen túlmenően az Ipsos Public Affairs 26 fejlett és fejlődő országban végzett közvélemény-kutatást az emberek körében, hogy hány gyereket akarnak.

A felmérésekből kiderült, hogy a nők és férfiak szinte mindehol átlagosan két gyereket szeretnének, ami egy olyan születési ráta, amely stabilizálja a globális népességet, és azt jelentheti, hogy csökkenni fog, nem pedig felrobbanni.

Úgy tűnik, hogy a gyors városiasodás vezet ehhez a folyamathoz. A világon élő emberek 55 százaléka él városokban. Mivel a fejlődő országokban az emberek elhagyják a vidéket, a nők hozzáférnek a médiához, az oktatáshoz, hogy informálódjanak más városokban élő nőkről, és úgy döntenek, hogy kis családot alapítanak.

Wolfgang Lutz, a bécsi Wittgenstein Demográfiai Központ és Globális Emberi Főváros alapítója így fogalmaz: “Az agy a legfontosabb reproduktív szerv. Amint egy nő elegendő információt és autonómiát kap, hogy tájékozott és önálló döntést hozzon meg, azonnal kevesebb gyermeke lesz.

Ez már régóta így történik a fejlett világban, ahol szinte minden ország termékenységi aránya alacsonyabb, mint a lakosság fenntartásához szükséges 2,1 gyermek. Japán lakossága tavaly közel 450000 emberrel lett kevesebb. Olaszországban, ahol a kormányzati statisztikák azt mutatják, hogy 1,3 gyermek születése jut egy nőre, 2015-ben az egészségügyi miniszter azt mondta: “Haldokló ország vagyunk.

De az igazi hír a fejlődő világból érkezik.

A születési ráta Kínában annyira lecsökkent, hogy a Világbank előrejelzése szerint a világ legnépesebb nemzetének lélekszáma a következő évtizedben csökkenni kezd. Brazília, az ötödik legnépesebb nemzet ugyanerre a sorsra fog jutni a 2040-es években. Indiában, Indonéziában, Bangladesben, Dél-Afrikában, Malajziában és Mexikóban a születési ráta a pótlási aránynál áll vagy alig van felette, és még mindig csökken.

A Szaharától délre fekvő Afrika nagy része még mindig túlnépesedéssel küzd, az 1970-es években egy nőnek hét vagy nyolc gyermeke lehetett, ma három vagy négy.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy kb. 2050-re a globális népesség 8 milliárd és 9 milliárd ember között stabilizálódik, majd csökkenni fog. 100 év múlva lehet, hogy annyian fognak a Földön élni, mint ma, és a népesség még inkább a városi területeken fog koncentrálódni.

A városok szerepe ebben az egészben nem rejtély. Vidéken a gyermek egy eszköz – egy újabb kéz a földek megműveléséhez. A városban csak egy újabb száj, amit etetni kell. A vallás és a családi nyomás erősebb a vidéki területeken, ösztönözve a korai házasságot és a szülést, sőt még a fogamzásgátlást is tilthatja. A városban azonban a vallás és a család kötelékei helyébe gyakran a barátok és munkatársak lépnek. Mikor volt az utolsó alkalom, amikor a munkatársaid sürgettek, hogy legyen több gyermeked?

A különböző országokban számos logikát és mechanizmust fedeztek fel, amelyek mindegyike az azonosan alacsony születési arány felé mutatnak. Brüsszelben a harmincas éveikben járó párok azt mondták, hogy a munka túl sok időt vesz igénybe, és a bérleti díjak túl magasak, hogy gyermekeket vállaljanak, legalábbis most. A szöuli egyetemen végzett női diplomás hallgatók inkább nem házasodnak meg, mert a dél-koreai férfiak nem akarnak házimunkát végezni.

f%25C3%25B6ld%2Bensz%2Bt%25C3%25BAln%25C

Nairobiban van egy alkalmazás, amely kiszámítja azt az árat, amelyet egy férfinak kell fizetnie ahhoz, hogy feleségül vegyen egy nőt. Ahogy a kenyai nők egyre iskolázottabbak, a menyasszony ára emelkedik, ami arra kényszeríti a párt, hogy elhalassza a házasságot, amíg a férfi nem keres elég pénzt.

Sao Paolóban a nők és az orvosok összeesküdnek, hogy császármetszéssel szülessenek meg a csecsemők, és az orvosok egyidejűleg elkötik a petevezetéküket. Ez hívják ott a “gyár bezárásának“.

És az Egyesült Államokban a Palm Springs-i építőmunkások – néhányan legálisan vannak Amerikában, mások viszont nem – arról beszéltek, hogy a hazájukban a pap sürgette a nőket, hogy barátságos otthont biztosítsanak férjeiknek, és hogy sok gyermeket szüljenek nekik. Amerikában ezeknek a férfiaknak a feleségei és barátnői iskolába járnak, együtt lógnak, fogamzásgátlót használnak, és az egyik munkavállaló szavai szerint “úgy isszák a tequilát, mint egy férfi!“.

Azért lesz mit ünnepelni a globális jövővel kapcsolatban, ha kevesebb embert kell eltartania a Földnek. A népesség csökkenése enyhíti a termőföldekre és a vízkészletekre nehezedő nyomást. A városok egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátása jelentős csökkenést mutat.

Gazdaságilag azonban a jövő komolyabb kihívást jelenthet, mivel a társadalmak küzdeni fognak a kevesebb fiatal munkavállaló és adófizető miatt. Az automatizálás segíteni fog, de a gazdasági növekedés megszűnik: a fogyasztás növeli a gazdaságot, de a robotok nem vásárolnak hűtőszekrényeket.

A globális népességcsökkenés nem jó vagy rossz dolog. De nagy dolog. Nem tudjuk, hogy milyen módon fog megtörténni. Az Egyesült Államokban, mint a világ számos más országában, meg kell találni a hiányzó csecsemők helyettesítésének módját. És ha törődni akarunk a jövőnkkel, akkor most kell elkezdeni terveket készíteni a népességcsökkenés hatásainak kezelésére. (1)

(1) – https://www.latimes.com/opinion/op-ed/la

Forrás: Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel