Elfeledett, máig megoldatlan rejtélyek: totális kérdőjelek a régészet és a tudomány számára!

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A tudósoknak csak feltételezéseik vannak arról, hogy mi történhetett a mocsári múmiákkal, hova tűnhetett a római légió, ki volt az igazi Robin Hood…

Aki szereti a rejtélyeket, annak igazi kincsesbánya a történelem, ami még mindig tele van titkokkal, megválaszolatlan kérdésekkel, köztük olyanokkal, amelyek esetében a tudósok azt hitték, hogy megtalálták a magyarázatot, ám egy újabb kutatás megcáfolta a korábbi elméletet.

A mocsári múmiák:

Az észak-európai országok mocsaraiban találtak rá azokra a holttestekre, amelyek annak ellenére jó állapotban maradtak meg, hogy nem egy közülük 2000 éves is lehet.

A kutatók szerint a múmiák rituális emberáldozatok voltak. Ezt bizonyíthatja, hogy kínzás nyomait fedezték fel több holttesten.

Az elveszett római légió:

Image result for Az elveszett római légió:

A történet szerint miután a párthusok legyőzték Crassus, római hadvezér seregét, egy körülbelül 900 fős római légió 17 éven keresztül járta a sivatagot, egészen addig, mígnem rájuk nem találtak a kínai Han dinasztia katonái.

Erről a csatáról az I. században élt Ben Gu számolt be. A kínai történetíró azt is megemlítette, hogy a harcban egy furcsa „hal alakzatban” harcoló egység vett részt.

Ez a felállás a római katonákra volt jellemző.

Egy oxfordi történész azt gyanította, hogy az elveszett római légió várost alapított a Góbi-sivatag szélén, mert a Licsien kínai átírásban Rómát jelent. Ezt a teóriát bizonyíthatja a DNS vizsgálat, ami magyarázatot ad a helyiek zöld szemére és szőke hajára.

Rongorongo:

Image result for Rongorongo:

Mindenki ismeri a Húsvét-szigetek rejtélyes szobrait, ám az ezekhez tartozó rongorongoról, ami egy hieroglifákhoz hasonló képírás, keveset hallani.

A rongorongo azért nagy felfedezés, mert az Óceánia népei nem használtak írott nyelvet, ami az 1700-as években megjelent, de a gyarmatosítók megtiltották annak a használatát, mert fel akarták számolni a pogányságot.

Még mindig rejtély ki volt Robin Hood:

Related image

Nem biztos, hogy csak kitaláció a legendás tolvaj és a szegények megsegítője, ugyanis lehetséges, hogy az igazi Robin Hood, a híres yorkshire-i törvényen kívüli, Robert Hod volt, akinek a neve között a Hobbehod, valamint a Robert Hood of Wakefield is szerepelt.

Amit jelenleg biztosra tudunk az annyi, hogy Robin Hood neve a törvényenkívüliség szinonimája lett, valamint az is megcáfolhatatlan tény, hogy a legendában olyan személyek is szerepelnek, akikről tudjuk, hogy valóban léteztek. Erre példa János herceg és Oroszlánszívű Richárd.Az eltűnt Helike: Az időszámításunk utáni II. században írt Görögország nevezetességeiről Paunasziasz, aki arról is beszámolt, hogy hogyan pusztította el a földrengés okozta szökőár Helike virágzó városát.

Hosszú ideig semmi sem bizonyította, hogy tényleg igaz az, amiről a görög író szót ejtett, ám ez 1861-ben megváltozott, ugyanis egy régész Helikéből származó, Poszeidónt ábrázoló, bronzérmét talált. Itt fontos megjegyezni, hogy a szökőárban elpusztult város a tengeristen kultuszának központja volt.

2001-ben megtalálták Helike romjait, a kutatók pedig máig próbálják megfejteni a város történetét és pusztulásának valódi okát.

Voynich-kézirat:

Image result for Voynich-kézirat:

1420 körül keletkezhetett az ismeretlen írással és ismeretlen nyelven íródott a Voynich-kézirat, amit több száz éve nem tudnak megfejteni a tudósok. A középkori dokumentum Wilfrid Voynich lengyel könyvkereskedőről kapta a nevét, ugyanis ő szerezte meg és mutatta be a nagyközönségnek 1912-ben.

A fennmaradt lapok gyógyszerkönyvre, vagy középkori, esetleg kora újkori orvosi módszerekre utalnak. Az illusztrációkból arra lehet következtetni, hogy a könyv 240 oldalas lehetett és 6 részből állhatott: növények, kozmológia, asztronómia, biológia, gyógyszerészet és receptek.

A Voynich-kézirattal kapcsolatos legújabb elméletet az Albertai Egyetem két kutatója, Greg Kondrak és Bradley Hauer állította fel. Szerintük az ismeretlen nyelv héber eredetű, a szavakban pedig egy fix mintázat alapján átrendezték a betűket.

A minószi civilizáció bukása:

Image result for A minószi civilizáció bukása:

Leginkább a Minotaurusz legendájával kapcsolatban hallottunk a minósziakról, akiknek civilizációjával kapcsolatban ma is sok a megmagyarázhatatlan rejtély. Amit tudunk az az, hogy 3500 évvel ezelőtt a közeli Théra szigeten történt vulkánkitörés szörnyű következményekkel járt.

A régészeti leletek azonban azt bizonyítják, hogy a krétaiak legalább 50 évvel tovább éltek, ugyanakkor az rejtély, hogy miért ért véget a virágzó civilizációjuk. Az egyik teória szerint a rossz termés és a természeti katasztrófák okozták a pusztulásukat, míg más elmélet szerint a területet meghódító görögök tehetnek a minószi civilizáció bukásáról.

A Tarim-múmiák:

Related image

A 90-es években találták meg a távolról sem hétköznapi múmiákat a nyugat-kínai Tarim medencében, ugyanis a 2000 éves maradványok szőkék és hosszú orrúak voltak. 1993-ban Victor Mayer professzor DNS teszttel derítette ki, hogy a múmiák Európából származhattak.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy az időszámításunk előtti 1000-ből származó kínai források megemlítenek egy kaukázusi népcsoportot, amely a távol keleten élt, ám az nem derült ki, hogy hogyan és milyen okból kifolyólag kerültek oda.A phaisztoszi korong: 1908-ban találták meg Krétán azt a minószi kultúrából származó korongot, amin 241 darab szimbólum látható, ám csak 45 jelet lehet megkülönböztetni közülük, amik ismétlődnek a korongon.

A szakértők azt gyanítják, hogy egy 4000 éves költeményről, esetleg mágikus feliratról lehet szó. Egy krétai archeológus azt feltételezi, hogy az szerelem istennőjéhez szóló imádság látható az érmén. Egy amerikai kutató szerint azért nem lehet megfejteni az agyagemléket, mert az csak egy ügyes hamisítvány.

A carnaci kövek:

Related image

Franciaország északnyugati részén, Bretagne partja mentén, 12 kilométer hosszan sorakoznak azok a hatalmas carnaci kövek, amelyekkel kapcsolatban senki sem tudja, hogy kik és milyen célból építették, de az is rejtély, hogy egyáltalán hogyan kerültek oda.

A carnaci kövekkel kapcsolatos mítosz szerint az egyik kő egy római katona, akit Merlin varázsolt el. Ennél sokkal hihetőbb az a tudományos magyarázat, amely szerint földrengés-előrejelzőként használták a hatalmas köveket.

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel