Életmentő tanácsok, hogy túlélhesd a koronavírus magyarországi terjedését

Életmentő írás, amit a hatóságok nem írnak le, mert el akarják kerülni a pánikot.

Ezt tedd abban az esetben, ha a koronavírus Magyarországon is el kezdene terjedni. Napokon belül elérheti Magyarországot is a vírus és fel szeretném hívni néhány dologra a figyelmed, amivel talán tudok segíteni neked és a családodnak ez ügyben. Alább olyan tanácsokat szedtem össze és írtam le, amik ha tényleg elindul a járvány itthon is, akkor életeket menthet meg. Ezért kérlek oszd meg a barátaiddal is és a családodat pedig tanítsd meg rájuk.

AGGASZTÓ: 
Na ezért fog végigtarolni Magyarországon a koronavírus ha bejut az országba

De előbb tekintsük át a ma reggeli koronavírus helyzetet

Ha ezt átugornád, akkor kattints ide!

Kiszabadultak koronavírus a karanténnal körbezárt területről Olaszországban. Már Szicíliában is volt akinél kimutatták a betegséget. Jelenleg hét halottról és 230 fertőzöttől tudnak. Észak-Olaszországban továbbra is elzárva tartanak 50000 embert. Lásd ITT

Két magyar fertőzött is van a koronavírus világjárványnak. A hetek óta a japán partnál veszteglő óceánjárón dolgozó magyar felszolgáló tesztje lett pozitív, akik időközben át vittek egy kórházba. Közben itthon is egy újabb magyar került karanténba, egy kamionsofőr aki szintén Olaszországban járt. Lombárdiából jött haza és nem érezte jól magát, mentővel vitték a kórházba. Jelenleg is vizsgálják az orvosok, hogy fertőzött lehet-e.

Egy magyar nőt pedig az egyik bécsi kórházban kezelnek koronavírus gyanúval. A nő nyilatkozott is a riportereknek. Elmondta, hogy amikor értesítette az egészségügyi hatóságokat az állapotáról, az orvos csapat teljes védő ruhába beöltözve jött be a lakásába és kezdte el a kivizsgálását. Azóta is csak így mennek a közelébe. Lásd ITT  . Frissítés: Jó hír. Már haza engedték a kórházból, de megfigyelés alatt tartják.

Már Romániában is megjelent és Németországban is rohamosan terjed a vírus

Lezártak egy magyar uszodát a koronavírus miatt

Elővigyázatosságból meghatározatlan időre bezárták a Bitskey Aladár Uszodát Egerben, ahol kedden edzést tartott a hétvégén egy észak-olaszországi nemzetközi kupamérkőzésről hazatért helyi vízilabdacsapat – jelentette be a város polgármestere.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy megdöbbenve vette tudomásul, hogy a játékosok és a stábtagok nem estek át laborvizsgálaton. „Bár ez orvosszakmai kérdés, ám az laikusként is nyilvánvaló: kérdőívek alapján nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az érintettek bármelyike vírushordozó vagy beteg” – mondta Mirkóczki Ádám, közölve: ezt figyelembe véve elővigyázatosságból a létesítmény határozatlan időre szóló bezárásáról döntött.

Aggasztó hírek Horvátországból

Mindeközben az eddig kialakult gócpontokon rohamosan terjed a vírus, egyre több a fertőzött és a halott is. Mostanra a vírusfertőzésben már 40 ország érintett. Lásd ITT. A betegség már megjelent Horvátországban, Svájcban és Ausztriában is. Ennek ellenére a Korona vírussal fertőzött európai országok és úgy döntöttek hogy nem zárják le a határaikat.  Lásd ITT

Az első beteg, akiről kedden adott hírt a Horvát kormány, egy 26 éves fiatal férfi, aki egy hete Milánóban járt. Az útra barátnője is elkísérte, az ő tesztjei azonban negatívnak bizonyultak. A férfi testvérének a lelete ugyanakkor pozitív, ezért ő is karanténban van. A 26 éves férfi nem érezte ugyan jól magát, pénteken mégis bement dolgozni, később pedig maga jelentkezett a kórházban.

A beteg egy nagy nemzetközi vállalatnál dolgozik, amelynek több mint ezer alkalmazottja van. A cég úgy döntött, az alkalmazottak határozatlan ideig otthonról dolgozhatnak.

Negyven emberrel szemben, akik közvetlenül is érintkeztek a fertőzött férfival, vagy egy légtérben tartózkodtak vele, otthoni karantént rendeltek el, és folyamatos megfigyelés alatt tartják őket. Azokat a helyiségeket, ahol járt a férfi a vállalatban, a nap folyamán fertőtleníti a járványügyi szolgálat.

Bécsben karantén alá helyeztek egy iskolát

A bécsi BGRG Albertgasse gimnázium egyik tanárnál megfázásos tünetek jelentkeztek, a pedagógus olaszországi tartózkodása során elkaphatta a koronavírust, emiatt az érintett iskolát karantén alá vonták. A diákokat nem engedik ki az épületből, a szülők sem léphetnek be oda, amelyet a rendőrség őriz – írja a Kurier.at.

Az osztrák Oktatási Minisztérium szóvivője azt mondta, a gyerekeket az iskolában kell tesztelni. Azt egyelőre nem lehet tudni, mennyi ideig tart a vizsgálat és az elrendelt karantén.

Frissítés: Világjárvány: A koronavírus már 33 országban van jelen és 80.988 fertőzöttről tudnak

Ne pánikolj

Dr. Jakab Ferenc professzor egyetemi tanár virológus nyilatkozott arról, hogy nekünk magyaroknak, mit kell tennünk most a korona vírussal kapcsolatban. Elsősorban felhívta a figyelmet, hogy felesleges pánikolni.

Így nyugtasd meg a gyermeked ha retteg a koronavírustól: tippek az UNICEF-től

Köszönjük a tanácsot és nem is óhajtunk pánikba esni, azonban nem árt ha már most ismereteket szerzünk arról, hogy mit is kell tenni és hogyan is kell viselkedni, majd akkor ha Magyarországon is elindul a járvány.

Lássuk az életmentő tanácsokat, amiknek egy része talán túlzásnak tűnhet, de láthatjuk például Dél-Korea esetén is, hogy ha felelőtlenül figyelmen kívül hagyjuk a veszélyt, az hová vezethet. Inkább legyünk túlzottan óvatosak, mint felelőtlenek. Lásd ITT

Fontos! Ezt a számot hívd, koronavírus gyanú esetén:

Ezt tedd amikor úton vagy

Ha fokozódik a veszély, érdemes minél kevesebbet a lakáson kívül tartózkodni, de legalábbis a nagyobb tömegrendezvényeket és a sok embert elkerülni.

De ha mégis el kell menned otthonról, lehetőleg ne fogdosd végig az összes kilincset útközben, vagy kapaszkodót a tömegközlekedési eszközökön. Lehetőleg ne beszélgess, ne kerülj túl közel másokhoz, főleg abba a zónájukba ne, ahová közvetlenül kilélegeznek, vagy köhögnek. Lehetőleg ne támaszkodj teljes testel semminek és senkinek. Állj meg a lábadon és akár kesztyűben, ha lehet mindig ugyanazzal a kezeddel kapaszkodj. Ezzel a kezeddel később ne fogdosd a telefonod. Kevesen tudják, de az érintőképernyős telefon az egyik, vírusokkal és baktériumokkal fertőzött eszközünk. Hogy mennyire reálisok ezek a tanácsok jól mutatja a hír, hogy:

Így készült fel a MÁV közölte a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére

Ha köhögnöd kell, természetesen ne azt a kezed emeld a szád elé amivel kapaszkodtál, a korlátokat és a kilincseket megfogtad. Amikor úton vagy, eleve ne nyúlj az arcodhoz, csak ha már olyan helyen vagy, ahol normálisan szappannal és fertőtlenítővel kezet tudsz mosni. Ilyenek a Domestos, Sanitol és más fertőtlenítőszerek, de ez a kettő márka kiemelten jó erre a célra. Ezeknek vannak törlőkendős verziói is, azokat javaslom, hogy legyenek mindig nálad amikor otthonról elmégy. A kezed mellett ne felejtsd el a telefonod sem fertőtleníteni. Ez nagyon fontos, mivel a kézről, erre kerül a legtöbb szennyeződés és ráadásul ezt az eszközt helyezzük legközelebb az arcunkhoz, orrunkhoz, szánkhoz.

A másik legszennyezettebb dolog, a környezetünkben, a pénz. Ezeket soha ne fogdosd unalmadban, vagy a zsebedben, csak akkor nyúlj hozzá ha muszáj. Főleg ha más valaki adja a kezedbe, utána fertőtlenítsd a kezed.

Egy másik tárgy, ami könnyen fertőzővé válhat az a dohányosokat érinti. Az öngyújtódat ebben az időben, ne add oda senkinek és ne gyújtsd meg vele más cigarettáját sem. De még ebben az esetben is érdemes időnként fertőtleníteni azt, hiszen ez is egy olyan tárgy, amit rendszeresen a szád elé emelsz.

Kibontott élelmiszert, csokit, rágót se fogadj el senkitől és figyelj oda hogy ilyesmit lehetőleg csak otthon egyél, vagy olyan helyen ahol ezek csomagolását kibontva kezed tudsz mosni és úgy csipegetni belőle.

Amennyiben étteremben vagy hasonló helyre mégy és ételt, italt kínálnak javaslom, hogy legyen nálad valamilyen fertőtlenítő folyadékos kendő és a poharakat, valamint az evőeszközöket töröld át vele. Hidd el nem feltétlen vannak idő ezeken a helyeken rendesen elmosni ezeket, legtöbbször csak úgy egyszerűen leöblítik.

Ezt tedd otthon

Ha haza érsz, lehetőleg a teljes ruházatot vedd le, ha lehet már az előszobában és vidd a szennyesbe anélkül, hogy a mellkasodhoz, az arcodhoz közel emelnéd. Ezután, legalább kézmosás után, de leginkább a zuhanyzás után fogd csak meg az otthoni tiszta ruházatot és úgy vedd azt fel. Egyszerűbb, ha a használt ruhádat eleve a mosógépbe teszed, de ha nem, akkor amikor bele teszed, utána is feltétlenül moss kezet. Talán ez most túlzónak tűnik, de nem árt tudnod, hogy ha nagy baj van, a ruháidra is érdemes lehet odafigyelni.

A bejárati ajtód és az ajtód kilincseit viszont mindenképp rendszeresen töröld át fertőtlenítőszerrel. Ezt gondolom nem kell kifejtenem miért fontos.

Lehetőleg aludj minél többet, mert az immunrendszer úgynevezett gyilkos T-sejtjei alvás közben a legaktívabbak és az egész szervezet akkor regenerálódik, valamint termeli a vírusok elleni harchoz szükséges dolgokat.

Egyébként is próbáld feltuningolni az immunrendszered, mert a vírus ellen, csak az védhet meg. Vannak az immunrendszert kifejezetten erősítő természetes szerek, mint a Béres-cseppek, vagy az Ehinacea oldatok. De a minimum az, hogy lehetőleg nagy dózisú multivitamin készítményt szedj, pluszba rengeteg C-vitamint. Ez utóbbit por kiszerelésben néha még kimérve is (aszkorbinsav) olcsón lehet kapni a gyógyszertárakban.

Ezeket szerezd be időben

A felkészülés során, a fent felsorolt készítmények mellett, az sem árt, ha még időben, a szokásosnál kicsit nagyobb mennyiségben szerzel be olyan tartós élelmiszereket, amiket egyébként is megvásárolnál. Ha az otthonodban a csapvíz kevésbé jó ízű, akkor ásványvizet is érdemes lehet betárolni. De ezeket ha lehet úgy szerezd be, hogy ne kelts vele feltűnést. Ne egyszerre pakolj tele három bevásárló kocsit, hanem fokozatosan, de rendszeresen vásárolj belőlük. Így nem keltesz vele feleslegesen pánikot. Vagy olyan nagykerbe menj vásárolni, ahol egyébként viszonteladók is vásárolnak és nem feltűnő a kartonos vásárlás.

Már el is kezdődött itthon a pánik roham a bevásárlóközpontokba

Több patikában is azt mondták, hogy a maszkokat elkapkodták és hiába rendelnek, nem kapnak újabbakat. Volt olyan hely, ahol egy vevő csak tíz darabot kaphatott, de így is csak öt vásárlónak jutott a készletből. Azóta pedig hiába rendelik, beszerezhetetlen. Egy másik helyen hasonlóan nyilatkoztak, hozzátéve, hogy a drágább fajtából néha kapnak, de egyre drágább az is.

Míg kedden napközben kevéssé volt látható, de szerdán már egyre több helyről jelezték, hogy a nagy szupermarketekben és élelmiszerboltokban számos tartós fogyasztási cikk elfogyott, hiába töltik fel a polcokat áruval.

A liszt, rizs, konzervek, olaj, ecet, cukor, ásványvíz és hasonló hosszan tárolható élelmiszerből szűkös volt már délutánra a választék, de volt olyan hely, ahol már reggel elkapkodták ezeket az áruféleségeket. Egy eladó szerint “háborús” helyzet van, ahogy töltik ezeket az árukat, úgy tűnik el egy pillanat alatt.

Budapesten és az agglomeráció néhány településén a Tesco, az Auchan, Aldi, Spar és a Lidl boltokban járt olvasók is ezt jelezték, többen képeket is küldtek róla a szeretlekmagyarország.hu-nak.

Ezek a képek Budapesten a Fogarasi úti Tescoban, a 19. kerületi Auchanban, valamint a Mogyoródi úti Lidlben készültek szerdán.

Természetesen Te se felejts el szájmaszkokat is beszerezni, de tudd, hogy ezek közül az egyszerű egészségügyi szájmaszk, nem véd a vírus ellen, azt annak kell hordania, aki arra gyanakszik, hogy ő maga fertőző. A vírusok szervezetedbe jutása ellen már komolyabb speciális maszkra van szükség.

Az orvosi szájmaszkokat elsősorban vírusok és baktériumok terjedésének megakadályozására fejlesztették ki. A kórházakban és a rendelőintézetekben azoknak az embereknek kötelező viselniük, akiknek fertőző betegsége van, tehát nem magukat hanem a betegeket védik ezzel.

Dr. Jakab Ferenc virológus is elmondja, hogy egy szimpla orvosi maszk nem nyújt védelmet a vírusokkal, szemben ugyanis ezek nem simulnak teljes egészében az arcra és nagyon sok hézag, nagyon sok lyuk van az arc és a maszk között, illetve maga a szerkezete is sokkal szellősebb. Tehát az apró, fertőző cseppeket nem szűri meg. Ezért ez a maszk nem azoknak ajánlott akik védelmet szeretnének a vírus ellen, hanem a fertőzött gyanús embereknek ajánlják, vagy azoknak akiknek ugyan még nincsenek tünetei, de azt feltételezik, hogy a szervezetükben vírusfertőzés lappang.

A fertőzés ellen, csak az úgynevezett FFP3 egészségvédelmi maszk véd. Ilyet használnak a laboratóriumokban és különböző üzemekben. Ha olyan maszkot szeretnél beszerezni, ami valamennyire is védelmet nyújt a vírus ellen, akkor minimum ilyet kell beszerezned.

Ne pánikolj és ne kelts pánikot, de legyél ésszerű és óvatos

Ezen írás célja nem a pánik keltés, hanem segítség nyújtás a felkészüléshez. Remélem hasznos volt ez a számodra és hozzá járul a Te és a családod egészségének védelméhez.

Arra kérlek, hogy ha egy mód van rá, oszd meg ezt az írást, minél több ismerősöddel, ha lehet több platformon is. Ezzel a velük való törődésedet és szeretetedet mutatod ki feléjük.

Forrás: https://vilagfigyelo.com