Egy új áttörésnek köszönhetően lehetségessé vált egy valódi “Star Trek” replikátor létrehozása

Az MIT és a Yale Egyetem egykori diákjaiból álló startup cég azt állítja, hogy áttörést értek el egy olyan új generációs anyag létrehozásában, amely lehetővé teszi, hogy 3D nyomtatással szó szerint bármit létre lehessen hozni a semmiből – írja egy nagyon érdekes cikkében az Új Világtudat

A Star Trek-ben így működik az eljárás:

A New York-i székhelyű Mattershiftnek sikerült nagy méretű szén nanocső membránokat létrehoznia, amelyek képesek egyesíteni és elkülöníteni az egyes molekulákat.

Ez a technológia olyan szintű ellenőrzést nyújt nekünk az anyagi világ felett, amivel még soha nem rendelkeztünk,” – mondta Dr. Rob McGinnis, a Mattershift alapítója és ügyvezető igazgatója.

Most például azon dolgozunk, hogy eltávolítsuk a szén-dioxidot a levegőből, és üzemanyaggá alakítsuk át. Ez már a hagyományos technológiával ugyan megtörtént, de túl költséges volt ahhoz, hogy praktikus legyen. Technikánk használatával úgy vélem, hogy képesek leszünk szénsemleges benzin, dízel és sugárhajtóanyagok előállítására, amelyek olcsóbbak, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

A szén nanocsöveknek számos potenciális alkalmazása lehet, kezdve a jobb golfütők, üzemanyagok és gyógyszerek létrehozásától egészen az olyan távolabbi célokig, mint például az űrfelvonók építése. A Science Advances folyóiratban a héten megjelent tanulmány megerősíti, hogy a Mattershift nagy szén nanocső membránjai és az eddig létrehozott kis prototípusok is jól teljesítenek. (1)

A cég azt mondja, hogy áttörésük az anyag gyártási nehézségének és költségeinek csökkenését vonja maga után, ami lehetővé teszi, hogy a technológia túllépjen az egyetemi laboratóriumok határain.

Lehetségessé válhat a különböző típusú szén nanocső membránok kombinálása egy olyan gépben, amit már régóta megjósoltak, hogy az alapvető molekuláris építőelemekből bármit előállítsunk, amire szükségünk van,” – mondta McGinnis.

Anyag nyomtatásáról beszélünk gyakorlatilag a semmiből. Képzeljük el, hogy a Marson van egy ilyen eszközünk. Élelmiszereket, üzemanyagokat, építőanyagokat és gyógyszereket nyomtathatunk a légkörből és a talajból, vagy újrahasznosított alkatrészekből anélkül, hogy azokat a Földről szállítanánk oda.

A molekuláris gyártás egy régóta megjósolt technológia, amely elméletileg képes lesz arra, hogy a “Star Trek” replikátorát valóra váltsa, még ha nem is olyan tisztán, mint a filmben. A Mattershift megközelítése inkább a molekulák szétválasztását és egyesítését alkalmazza az új nyersanyagok létrehozása érdekében, ezért az üzemanyagok gyártása egy logikus kezdeti lépés lehet. (2)

(1) – http://advances.sciencemag.org/content/
(2) – https://www.forbes.com/sites/ericmack/

Forrás: Új Világtudat

Originally posted 2019-03-28 14:15:42. Republished by Blog Post Promoter