Egy tudós rejtélyes uránium kockához jutott, amely Hitler nukleáris reaktorából származik

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Egy amerikai professzornak névtelenül elküldött urán kocka annak a 664 darabnak az egyike, amelyet a nácik által épített sikertelen nukleáris reaktorban használtak.

Timothy Koeth, a Marylandi Egyetem kutatója 2013-ban egy napon különös csomagot kapott. Meglepetésére egy 1940-es évekből származó uránium kocka volt, amelyet nyilvánvalóan egy sikertelen kísérlet során használtak egy náci rendszerben, melynek célja egy nukleáris reaktor megépítése volt.

A Daily Mail szerint, amikor az urán kockát névtelenül elküldték a professzornak, egy gyűrött cetli is érkezett vele, amely a következőképpen szólt: “Németországból, a nukleáris reaktorból, amelyet Hitler próbált megépíteni. Nininger ajándéka.” Koeth megdöbbent, de nagyon örült a váratlan küldeménynek. (1)

Rögtön tudtam, hogy mi volt ez,” – mondta Koeth a sötét kockáról, aki a nukleáris emléktárgyak gyűjtője. De először is meg kellett erősítenie az urán kocka hitelességét annak megállapítására, hogy valóban Hitler sikertelen nukleáris reaktor projektjéből származik.

Koeth az egyetem hallgatója, Miriam Hiebert segítségét kérte, hogy ellenőrizze a kocka eredetét. Kutatásuk során Koeth és Hiebert arra a lenyűgöző következtetésre jutottak, hogy Németország ténylegesen létrehozhatott egy nukleáris reaktort a háború alatt, de a nukleáris erőfeszítésekkel foglalkozó különálló kutatócsoportok közötti verseny megakadályozta a projekt sikerét.

A 2. Világháború utolsó szakaszában a náci tudósok megpróbáltak egy nukleáris reaktort építeni, a B-VIII-at Berlinben, végül azonban a Haigerloch nevű kisvárosba költöztették, hogy ott folytassák a projektet.

A 664 urán kockát, amelyek mindegyike 5×5 centiméteres volt, mint amilyet Koeth is kapott, összefűzték, mint egy csillárt. Az urán kockákat ezután a B-VIII reaktor magjába helyezték, és fémbevonatú grafit héjazattal vették körül. A héj maga egy betonnal bélelt víztartályban került elhelyezésre.

Amikor a csillárra emlékeztető reaktort belelógatták nehéz vízbe, a víz szabályozó szerepet töltött be a nukleáris reakcióban. A projektet azonban leállították, mivel hiányzott a reaktorhoz szükséges urán.

ur%25C3%25A1n%2Bur%25C3%25A1nium%2Bkocka
Az uránium kocka – Timothy Koeth fizikus (jobbra) és Miriam Hiebert anyagtudós (balra)

A reaktoron dolgozó németországi tudósok közül Werner Heisenberg elméleti fizikus volt az egyik, aki a kvantummechanika területén is végzett kutatásokat. A szövetséges erők 1945-ben elfogták Heisenberget, és a nukleáris reaktort – legalábbis amit megépítettek belőle – a háború végén az Egyesült Államok csapatai lebontották.

A történet szerint a 664 urán kockát Amerikában ismeretlen helyekre szállították.

A Science News szerint a kutatók az Országos Levéltárban, a College Parkban tárolt irattári dokumentumokban keresgéltek, és további körülbelül 400 kocka létezésére vonatkozó utalást találtak, amelyek egy másik német kutatócsoport birtokában voltak. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a különböző csoportok erőit egyesítve Németországnak elegendő uránja lett volna egy reaktor előállításához. (2)

Ami a többi 400 kocka sorsát illeti, a háború után a fekete piacra kerültek, melyek pontos holléte az idők során elveszett.
Ami a Nininger utalást illeti a gyűrött cetlin, biztosan Robert Niningerről lehet szó, egy olyan szakértőről, aki részt vett a Manhattan-projektben, amely az első atombombát fejlesztette ki az Egyesült Államok számára. Nininger özvegye szerint a néhai tudósnak egykor birtokában volt egy darab urán, de végül odaadta egy barátjának.

Amennyit megtudtunk a kockánkról és a többiről, még mindig nincs válaszunk arra, hogy pontosan hogyan került Marylandbe 70 évvel azután, hogy a szövetséges erők megszerezték őket Dél-Németországban,” – mondta Heibert.

Eddig a kutatók 10 másik kockát találtak. A 10 kocka egyike a Harvard Egyetem felügyelete alatt áll, míg egy másik a Smithsonian Intézetben, Washingtonban található.

Reméljük, hogy minél több emberrel beszélhetünk, akik kapcsolatba kerültek ezekkel a kockákkal,” – mondta Hiebert, és bátorított mindenkit, hogy lépjenek kapcsolatba a kutatókkal, ha információkkal rendelkeznek az elveszett urán kockákkal kapcsolatban.

Koeth azt tervezi, hogy a kockát kölcsönadja egy múzeumnak, ahol azt a nyilvánosság is megvizsgálhatja, miközben kutató partnere folytatja a hiányzó urán kockák keresését.

(1) – https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/
(2) – https://www.sciencenews.org/article/scie

Forrás: Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel