Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Egy transznemű nő gyilkosság elkövetése miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. A börtönbüntetés azonban lehetővé teszi, hogy a gyilkos nemátalakító műtéten essen át, ami ráadásul az NHS, a helyi  egészségbiztosítási alap finanszírozásával, tehát a helyi adófizetők pénzéből fog történni – írja a Daily Mail.

Paris Greent Skóciából egy 1000 mérföldre található brighton-i kórházba viszik majd, természetesen rendőrségi kísérettel. Mondani sem kell, hogy ennek az útnak a rendőri biztosítása rengeteg pénzbe kerül.

A nemváltó műtét lábadozási ideje körülbelül két hétre tehető, amit 24 rendőrtiszt felügyeletével tölthet Paris, ez az adófizetők több tízezer fontjába kerül majd.

Paris Green eredetileg Peter Laing-ként látta meg a napvilágot, de a férfi önmagát 2011 óta nőként határozza meg. A névváltás már megtörtént, most a teljes nemváltó műtétjére készül.

Forrás: Daily Mail

A transznőt 2013-ban ítélték börtönbüntetésre gyilkosság miatt, amelyet két bűntársával követett el. A bűnbanda megkínozta, megerőszakolta majd agyonverte áldozatát, akit a transznemű nő lakására csaltak.

A bűnöző a Cornton Vale-i női börtönben kezdte meg büntetése letöltését, ám innen áthelyezték, miután kiderült, hogy több női elítélttel szexelt. Amikor ez kiderült, átszállították az HMP Edinburgh börtön női részlegébe.

A hatóságok megerősítették, hogy a 27 éves transznemű fogoly lesz az első Skóciában, aki heteken belül nemváltó műtéten esik majd át.

A skóciai börtön szóvivője így kommentálta:

Nem mi hozzuk a szabályokat, így nem is tudom kommentálni az esetet, nem mi döntünk arról sem, hogy ki kerül börtönbe, és arról sem, hogy mikor kerül ki innen.”

Egy rendőrtiszt is reagált az incidensre:

A legtöbb ember, akivel megvitattam ezt, felháborítónak tartja az esetet. Különös kegyetlenséggel meggyilkolt valakit, majd börtönbe került, külön kérései vannak, és mindent meg kell kapnia amit kér, mert ha nem, az sérti az emberi jogait… És mi lesz az áldozat és a családja jogaival?”

Egy másik rendőr szerint nem egy életmentő műtétről van szó, így a beavatkozás nem szükséges Paris Green életben maradásához.