Egy titkos ügynökség mesterséges intelligenciát és emberi “jósokat” használ a jövő előrejelzésére

C6q8rGO
A_CIKK_SZÖVEGÉNEK_FELOLVASÁSA
Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Egy amerikai kormányzati hírszerző ügynökség csúcstechnikát fejleszt a jövőbeli események előrejelzésére – ismerteti a megdöbbentő hírt, az Új Világtudat.

Az Intelligens Fejlett Kutatási Projektek Tevékenysége (IARPA), az amerikai kormány hírszerző közösségének kutatóága, amely a jövő előrejelzésére összpontosít. A szervezet nem szakértő emberekből álló csapatokat és MI (mesterséges intelligencia) gépi tanulást használ a jövőbeli események előrejelzésére. Az IARPA számos más területen is folytat fejlett kutatásokat, különböző programok finanszírozásával.

Ami a titkos kormányzati projekteket illeti, az IARPA céljai lehetnek a legveszélyesebbek és legmesszebbre mutatóak. A “magas kockázatú, magasan kifizetődő” programok előmozdításával kapcsolatos feladatával az USA hírszerző közösségének ez a kutatási ága szó szerint megpróbálja megjósolni a jövőt. (1)

A kémekből és tudósokból álló szervezet célja, hogy a döntéshozók számára valós, pontos előrejelzéseket szolgáltasson mesterséges intelligencia és emberi “jósok” felhasználásával.

Az Intelligens Fejlett Kutatási Projektek Tevékenységét (IARPA) 2006-ban alapították a Nemzeti Hírszerzés részeként. Néhány finanszírozott projekt a kvantumszámítás, a kriogén számítás, az arcfelismerés, az univerzális nyelvfordítók és más olyan kezdeményezések fejlesztésére összpontosít, amelyek jól illenének egy hollywoodi akciófilmhez. De talán fő célja az “előrelátó intelligencia” létrehozása, végül is egy kém ügynökségről van szó.

A nemzetbiztonság érdekében az IARPA előre akarja látni a világ nagyobb eseményeit, mielőtt azok bekövetkeznének, terroristákat, hackereket vagy az Egyesült Államok lehetséges ellenségeit keresve. Nem kellene inkább megállítani a bűncselekményt, mielőtt az megtörténne?

Természetesen, de itt lépünk be a trükkös politikai és sci-fi területre. Az IARPA által végzett kutatások nagy része valójában nyíltan zajlik, a nyilvánosság és a technológiák fejlesztésének szakértői felhasználásával. Mindez “nyílt pályázatokon,” előrejelző bajnokságokon és díjakkal járó kihívások formájában látható a nyilvánosság számára. De hogy mi történik, mihelyt a kutatás elhagyja a laboratóriumot, természetesen gyakran csak az NSA és a CIA tudja.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség szakértője, James Bamford azt írta, hogy az ügynökség végül egy olyan rendszer létrehozására törekszik, amely valós időben óriási mennyiségű adatot bocsát ki az emberek életéről annak érdekében, hogy megakadályozzák a nemzet számára ártalmas tevékenységeket.

Bamford a Pittsburgh Post Gazette-nek írt cikkében azt állította, hogy az IARPA célja olyan nagyon hatékony automatizált számítógépes rendszerek létrehozása, amelyek mesterséges intelligencia útján működnek, és amelyek képesek “mindenki életét katalogizálni a nap 24 órájában, bárhol is legyen“. (2)

Az ilyen programok azonnal hozzáférhetnek a polgárokhoz tartozó adatfolyamokhoz, akár a közösségi médiából, akár másutt. Mint Bamford írja: “minden Facebook üzenet, tweet és YouTube videó elemzés; minden GPS letöltés, internetes keresés és hírcsatorna; minden utcai kamera videó; minden étteremfoglalás az Open Table-ön – nagymértékben kiküszöböli a meglepetést a hírszerzési egyenletből.

Természetesen feltételezhető, hogy ennek nagy része már folyamatban van. Az IARPA Mercury programja például a Nemzetbiztonsági Ügynökség által összegyűjtött tengerentúli magánhírközlések millióinak adatbányászatára koncentrál.

Noha minden bizonnyal azt lehet állítani, hogy egy ilyen program nemzetbiztonsági szükséglet, amely a terroristák és a társadalmi nyugtalansághoz vezető elemek felkutatására törekszik, a visszaélés és a magánélet tiszteletben tartására vonatkozó jogok megsértése riasztotta a megfigyelőket.

Az IARPA által finanszírozott lenyűgöző SAGE nevű, nemrégiben kidolgozott projekt a geopolitikai események szinergikus előrejelzésére szolgál. Ahogy az elnevezéséből is sejthető, az ebben a törekvésben részt vevő kutatók a jövő előrejelzésére törekednek. A projekt célja nem szakértő emberek alkalmazása, akik az MI gépi tanulást használják fel arra, hogy minősített információkhoz jussanak arról, hogy mi történhet a jövőben.

Aram Galstyan vezetésével az USC Viterbi Információs Tudományos Intézet (ISI) mesterséges intelligencia osztályának igazgatójával a projekt sikeres volt konkrét előrejelzések megfogalmazásában, például tudták, mikor indul el Észak-Korea rakétatesztje.

A SAGE az emberi nem szakértői előrejelzők sokaságának felhasználásával működik, és erejüket egyesíti, és “pontosabbá és gyorsabbá teszi őket, mint egyetlen emberi alany szakértő,” magyarázza az USC sajtóközleménye. Azonban ezek az emberek vagy “jósok” az előrejelzések készítéséhez az információkat különféle gépi tanulási technológiák segítségével gyűjtik össze. (3)

Az előrejelzők által megvizsgált témák között szerepelnek olyan kérdések, mint például: “Vajon egy G7 ország részt venne-e egy elismert nemzeti katonai támadásban Szíria ellen (egy adott időpontban)?” Azt is meg akarják tudni, hogy pontosan mennyi olajat termelhet Venezuela egy adott hónapban.

Az előrejelzők körében a vezetőket, vagy azokat, akik a legpontosabb előrejelzéseket készítik, rangsorolják és kiemelik.

A SAGE hibrid modellje úgy működik, hogy az emberek által a gépektől származó információkat diagramokon ábrázolja, amelyek a trendeket mutatják, az MI konkrét előrejelzéseivel együtt. “A SAGE azért működik, mert az emberek jelentik az érme egyik oldalát, a gépek pedig a másik oldalt,” – mondta Fred Morstatter, az USC számítógépes tudósa. És a másik oldalon ott van a Nemzeti Hírszerzés apparátusa. (4)

(1) – https://www.iarpa.gov/index.php/about-iarpa
(2) – https://www.post-gazette.com/opinion/2017/06/11/
(3) – https://viterbischool.usc.edu/news/2020/02/its-not
(4) – https://bigthink.com/technology-innovation/secret

Forrás: Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Oszd meg a cikket ismerőseiddel