Egy Soros-szervezet szerint vészhelyzet van. Orbán és Salvini megnyerheti az EP-választást

Ez vészhelyzet! – ezzel a mondattal kezdi az Avaaz nevű aktivistahálózat május elején közzétett hírlevelét.

A Soros György egyik szervezete által társalapított világméretű online hálózat arra szólítja fel tagjait: küldjenek támogató adományokat annak érdekében, hogy sürgős és – mint írták – masszív kampányt indíthassanak az általuk csak szélsőjobboldalinak nevezett európai politikai erők ellen.

Szerintük jelen állás szerint ez a közösség megnyerheti az európai parlamenti választást. “Ha ez megtörténik, és Európa elesik, minden, amiért küzdöttünk elvész. A szélsőjobboldal hazaküldi a migránsokat. Ezt nem hagyhatjuk” – nyomatékosítják, majd hozzáteszik: 20 dollárral akár már 10 ezer szavazóhoz is eljuthatnak. A levél végén azt ígérik, hogy

ha elég pénz összejön, akkor “elárasztják a kulcsországokat reklámokkal és kampányvideókkal”.
Az M1 Híradója emlékeztetett: így tettek például Magyarországon a tavalyi országgyűlési választás előtt is. “Ha az ellenzéki szavazók összefognak, akkor legyőzhetik Orbán Viktort.” – többek között ilyen feliratú hirdetések jelentek meg a legnagyobb közösségi oldalon.

Akkor az Origo írt arról, hogy a Soros Györgyhöz köthető, több mint ötvenmillió aktivistával rendelkező szervezet egy hónappal a magyar választás előtt a követőinek a mostanihoz hasonló körlevelet küldött. Ebben elismerték, hogy ha támogatják őket, akkor beszállnak a magyar választási kampányba, és a kormánypárti jelölttel szemben a Soros György számára megfelelő jelölteket támogatják majd.

már 20 percenként dobta fel a Facebook az Orbán-kormány elűzéséről szóló hirdetéseket.
Korábban nyíltan kampányoltak az amerikai elnök, Donald Trump, a konzervatív brit miniszterelnök, Theresa May, valamint a határozottan bevándorlásellenes olasz belügyminiszter, Matteo Salvini ellen is. Mostani hírlevelükben úgy fogalmaznak: a nacionalisták sorra nyerik a választásokat, legutóbb például Amerikában, Magyarországon és Brazíliában, és – mint írják – az utolsó bástyájukat, Európát, valamint legfontosabb intézményüket, az Uniót is fenyegetik. A levél végén arra is figyelmeztetik a tagokat, nézzék át, hogy az egyes országokban hogyan lehet beavatkozni a kampányba, amely a Soros Györgyhöz köthető szervezet szerint az eddigi legnehezebb küzdelmük lesz – közölte az M1Híradója.