Egy lépéssel közelebb az örök élet felé: A Harvard Egyetem kutatói egy olyan DNS kapcsolót fedeztek fel, amely a teljes test regenerácójáért felelős géneket szabályozza

Képtalálat a következőre: „örök élet”
Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Az emberek egy napon képesek lehetnek arra, hogy újranövesszék a végtagjaikat, miután a Harvard Egyetem kutatói felfedezték azt a DNS kapcsolót, amely szabályozza a teljes test regenerációjáért felelős géneket – írja az Új Világtudat

Egyes állatok rendkívüli regenerációs képességekkel rendelkeznek, mint például a farkos kétéltűek, amelyek vissza tudják növeszteni a lábaikat, vagy a gekkók, amelyek a farkukat elveszítve képesek elmenekülni a ragadozók elől, ami két hónapon belül visszanő.

A halhatatlan férgek, a medúza és a tengeri korallok ennél többre is képesek, és a teljes testüket helyre tudják állítani, miután félbevágták őket.

A tudósok nemrég felfedezték, hogy a férgek esetében a nem kódoló vagy a “hulladék” DNS egy része irányítja a korai növekedési válasz (EGR) nevű “mester kontrol gén” aktiválását, amely úgy működik, mint egy távkapcsoló, a regeneráció be- vagy kikapcsolásával. (1)

Le tudtuk csökkenteni ennek a génnek a aktivitását, és azt találtuk, hogy ha nincs EGR, akkor semmi sem történik,” – mondta Dr. Mansi Srivastava, a Harvard Egyetem Szervezeti és Evolúciós Biológia karának professzora.

Az állatok többsége egyszerűen nem tud regenerálódni. Az összes lefelé irányuló gén nem fog bekapcsolódni, így a többi kapcsoló sem működik, és lényegében az egész ház elsötétül.

A kísérletsorozatot háromsávos párduc férgeken végezték el. A tudósok megállapították, hogy a regeneráció során a sejtekben lévő szorosan egymás mellett lévő DNS-ek kinyílnak, új területeket aktiválva.

Képtalálat a következőre: „örök élet”

Döntő fontosságú, hogy az emberek is hordozzanak EGR-t, és termeljék azt, amikor a sejteket stressz éri és javításra szorulnak, de úgy tűnik, ez nem vált ki nagyszabású regenerációt.

A tudósok úgy vélik, hogy ez a mester gén az emberekben másképp van bekötve, mint az állatokban, és most megpróbálják megtalálni a módját annak, hogy belenyúljanak ebbe az áramkörbe, hogy kihasználják a regeneratív előnyeit.

Andrew Gehrke, a Harvard posztdoktori kutatója úgy véli, hogy a válasz a gént szabályozó nem kódoló DNS területén rejlik. A nem kódoló vagy hulladék DNS-el kapcsolatban korábban úgy vélték, hogy semmit nem tesz, de az elmúlt években a tudósok rájöttek, hogy jelentős hatással vannak.

A genomnak csak körülbelül két százaléka állítja elő a fehérjéket,” – mondta Gehrke. “Tudni akartuk, hogy mit tesz a másik 98%-a a genomnak a teljes test regenerációja során.

Azt hiszem, hogy még csak a felszínt kapargatjuk. Néhány ilyen kapcsolót megnéztünk, de van egy egészen más szempont, hogy a genom hogyan működik nagyobb léptékben, és mindez fontos a gének be- és kikapcsolásához.

A tengeri állatok, mint például a hold medúza, a regeneráció mesterei, és egyes esetekben azt találták, hogy a haláluk után klónozni képesek magukat.

2016-ban egy japán tudós arról számolt be, hogy három hónappal a kedvencként tartott medúzája halála után egy rózsaszerű polip emelkedett ki a lebomlott testből, majd meglepő módon visszafordult az öregedése, és visszatért egy fiatalabb állapotába.

Az 1990-es években olasz tudósok felfedezték, hogy a Turritopsis dohrnii nevű medúza át tud kapcsolni a bébi és felnőtt állapot között, innen kapta a halhatatlan medúza becenevet.

Dr. Srivastava hozzátette: “A kérdés az, hogy ha az emberek be tudnák kapcsolni az EGR-t akkor, ha a sejtjeink megsérülnek, miért nem tudunk regenerálódni?” – tette hozzá Dr. Srivastava.

Ez egy nagyon természetes kérdés, ha megnézzük a természeti világot és arra gondolunk, ha egy gekkó ezt megteheti, akkor mi miért nem?

A válasz az lehet, hogy ha az EGR a főkapcsoló, akkor úgy gondoljuk, hogy a kábelezés más. Amit az EGR mond az emberi sejtekben, az eltérő lehet, mint amit a háromsávos párduc féregben kommunikál.” (2)

(1) – http://science.sciencemag.org/content/
(2) – https://sg.news.yahoo.com/harvard-un

Forrás: Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel