Egy lengyel melegjogi aktivista nőt letartóztattak, mert összeszivárványozott egy keresztény jelképet – véleménycikk!

Elzbieta Podlesnát akár két évre is börtönbe zárhatják Lengyelországban (nem fogják, nyilván), mert a nő, aki egyébként kormányellenes aktivista is, a szivárványzászló színeit szerkesztette az ország egyik legnagyobb becsben tartott keresztény jelképére (nem az eredetire!), a częstochowai Fekete Madonnára – írta meg az RT.

A bizánci kereszténység idejére visszavezethető Szűzanyát és gyermek Jézust ábrázoló ikon szinte nemzeti jelkép a lengyelek számára.

A letartóztatás jogalapját a lengyel büntetőtörvénykönyv egyik cikkelye adja, mely tiltja a vallási meggyőződés sértését vallási tárgyak, rituálék vagy helyszínek meggyalázásával. Joachim Brudzinski, lengyel belügyminiszter megdicsérte a rendőrséget a hatékony munkavégzésért és Twitterén közölte: “A szabadságról és ‘toleranciáról’ szóló mesék senkit nem jogosítanak fel arra, hogy megsértsék a hívőket.”

Talán nem lep meg senkit, hogy nem mindenki osztja Brudzinski véleményét. A Citizens of Poland elnevezésű kormányellenes liberális csoportosulás, melynek Podlesna is tagja, kiakadt a belügyminiszter szavain és pajtásuk letartóztatásán, sokan Facebook profilképüket is megváltoztatták a szóban forgó ikon kiszínezett verzióra, továbbá a kormányzópárt (PiS) irodáira is ragasztgattak a sértett aktivisták a gúny tárgyává lett keresztény jelképből.

Eddig a lengyel történet. És akkor most elevenítsük fel Geert Wilders tavalyi kezdeményezését, amikor is május 17-én Mohamed prófétát ábrázoló képregény versenyt hirdetett. A versenyt végül törölni kellett, mert a politikus halálos fenyegetéseket kapott, Pakisztánban pedig komoly tömegek vonultak tüntetőleg az utcára a tervezett verseny miatt.

A komplett muszlim világ és a jogvédő szervezetek felhördültek, mondván Wilders csak sértegetni akarja az iszlám híveit, akiknek hitük szerint a prófétát tilos ábrázolni.

Azzal persze senki nem foglalkozott, hogy Wilders saját bevallása szerint pusztán ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból, hogy kiderüljön, mennyire szabad a szólás a dicsőséges Európában. Nos, kiderült: addig szabad, amíg a muszlimokat ez nem sérti.

Az Amnesty International sem hagyhatta szó nélkül az ehhez hasonló gyalázatot. A nemes ügyért oly bátran harcoló szervezete egy korábbi, 2005-ös eset kapcsán fejtette ki véleményét a szólásszabadságról és annak korlátairól. 2005-ben a Jyllands-Posten nevű dán magazin jelentetett meg képregényeket a prófétáról, s az ügy kapcsán az Amnesty a következő nyilatkozatot tette:

“A véleménykifejezés szabadsága nem abszolút – sem azoknak, akik anyagot készítenek, sem azon anyagok kritikusainak. Ez a szabadság felelősséggel jár és éppen ezért bizonyos megkötéseket kell alkalmazni annak érdekében, hogy mások jogait megóvjuk.

Konkrétabban, semmiféle olyan nemzeti, faji vagy vallási alapú gyűlöletkeltést, amely diszkriminációt, ellenséges légkört vagy fellépést von maga után, nem tekinthetünk a véleménykifejezés szabadságának jogszerű alkalmazásának. A nemzetközi gyakorlatban az ilyen “gyűlöletbeszédet” törvény kell, hogy büntesse.”

(A hivatkozásban szereplő eredeti Amnesty International link már nem elérhető.)

E szerint tehát képregényt rajzolni Mohamedről “gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltés,” ergo nem a szólásszabadság gyakorlása.

Türelmetlenül várunk egy hasonlóan markáns állásfoglalást a lengyel “hölgy” ellenében is, aki az AI sztenderd alapján gyűlöletkeltést és gyűlöletbeszédet követett el a kis firkálmányával.

Jah, és az alábbi Budapest Pride-on készült fotó miatt is szeretnénk, ha fellépne az Amnesty (jobb későn, mint soha), amely azt ábrázolja, amint egy rendkívül szimpatikus fiatalember papi ruhába öltözve egyszerre sértette meg a keresztényeket és a nemzeti érzelmű magyarokat.

Képtalálat a következőre: „budapest pride nagy magyarország”

Ha nem baj, inkább nem állunk féllábon, amíg megszületnek a dorgáló hangnemű nyilatkozatok.

Boglárka – Vadhajtások.hu