Egy elképesztő forradalmi eszköz, egyszerűen “kiszívja” az agyból a rákos sejteket

A_CIKK_SZÖVEGÉNEK_FELOLVASÁSA
Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A Tumor Monorail egy olyan eszköz, amely becsapja az agresszív agydaganatokat, hogy elhagyják az agyat egy külső tartályba, így sokkal könnyebb kezelni és megölni őket, melyet az FDA (Élelmiszer- és gyógyszerügynökség) “áttörést jelentő eszköznek” nevezett.

A “Pied Piper“-nek nevezett monorail az agy fehérállományát utánozza, amely magához vonzza a rákos daganatokat, és megakadályozza őket abban, hogy mélyebben elterjedjenek az agyban, ami jelentősen csökkenti a halálozást. Pontosabban, az eszköz olyan fizikai struktúrákat és utakat tartalmaz, amelyek hasonlóak az agyéhoz, amelyek mentén a rákos daganatok hajlamosak vándorolni.

A tumor monorail eszköz teljesen megváltoztatja azt, ahogy az agydaganatok kezelésével kapcsolatban gondolkodunk,” – mondta Barun Brahma, az Atlantai Gyermek Egészségügyi Kórház idegsebésze, aki a kutatócsoport tagja volt a kezdetektől fogva. “Ez az eszköz lehetővé teszi a kezelőrovosok számára, hogy minimális sebészi beavatkozással kezeljék ezeket az operálhatatlan tumorokat.

A készülék először 2014-ben került címoldalakra, miután nagyon ígéretesnek bizonyult a patkányokkal végzett vizsgálatokban: a kutatók sikeresen rá tudták venni a glioblasztóma (agresszív típusú agydaganat alacsony túlélési aránnyal) sejteket, hogy hagyják el az agyat és egy mérgező anyaggal átitatott géllel töltött tárolóba kerüljenek. A daganatok terjedése drámaian lelassult, és végül több mint 90 százalékkal csökkent. (1)

Az FDA új “áttörésnek számító” besorolása nagyban felgyorsítja a jóváhagyási, felülvizsgálati és gyártási folyamatot, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerek és/vagy kezelések sokkal gyorsabban érik el a piacot, mint másképp. A kutatók eltávolították a mérgező gél komponenst, hogy tovább gyorsítsák az FDA jóváhagyását, és azon dolgoznak, hogy 2019 végéig megszerezzék az FDA engedélyét az emberi kísérletekhez.

Ez volt az első bizonyíték, hogy a szervezeten belüli sejtvándorlást meg lehet tervezni, és egy tumort A-ból B pontba terv szerint át lehet helyezni,” – magyarázta Ravi Bellamkonda a Duke Egyetem Pratt Műszaki Iskolájának orvoselektronikai technikusa. (2)

Ez volt az első bizonyíték arra is, hogy a daganatot el lehet juttatni a gyógyszerhez ahelyett, hogy a gyógyszer kerülne az agyba, amely megöli az értékes sejteket is.

A készülék, amely egy hosszú, vékony katétercsőhöz hasonlít, és a végén egy kis tartályt tartalmaz, amely a fejbőr alatt a koponya tetején helyezkedik el, jelentősen csökkentheti az agydaganatok halálozási arányát a jövőben, miután megkezdődhetnek az emberi kísérletek, és az eredmények még közelebb kerülnek a korábbi állatkísérletek során elért eredményekhez.

(1) – https://www.nature.com/articles/nmat3878
(2) – https://pratt.duke.edu/about/news/tumor-monorail

Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel