Egy brüsszeli lap visítva rémüldözik: vészesen nő Orbán Viktor népszerűsége egész Európában

A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség “erős emberei” kezdik azt hinni, hogy importálhatják a “hamis demokrácia” modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját – írta szerdán a brüsszeli Politico.eu.
Az utóbbi időben több nemzetközi sajtóforrás is felfigyelt rá, hogy a balkáni országok szimpatizálnak Magyarország miniszterelnökének nézeteivel. A Politico.eu így fogalmazott szerdai cikkében a témával kapcsolatban;

A Balkáni országok, látván, a többi európai vezetők eredménytelen harcát Orbán Viktor korrupciója és sikeres egy párt rendszer kialakítása ellen, kedvet kaptak ahhoz, hogy ők is csatlakozzanak az Európai Unióhoz. A Magyarországra jellemző kleptokráciát a Balkáni országok a csatlakozást követően minden bizonnyal követnék, fogalmazta meg Brüsszel. Macedónia, Szerbia és Albánia már el is kezdték a politikai tárgyalásokat a következő lépésről.

A lap azzal magyarázta, hogy az Orbán Viktor által képviselt illiberális demokrácia azért annyira ragályos, mert nem igényel különösebben összeszedett ideológiai hátteret, így adaptálni is könnyű. A lap Lengyelországot hozta példaként, ahol már elfogadtál Orbán játékszabályait.

A Politico.eu az új Orbán-kormány megalakulásával kapcsolatban sokak fenntartásait is idézte, sőt a következő, nyilván balliberális körökből származó értesülést is közzé tette: „ez a kormány felhatalmazást fog adni a rendvédelmi szerveknek, ahhoz, hogy minden olyan szervezetet háttérbe szorítson, akik a Belügyminisztérium munkájával nem összeegyeztethető módon akarnak működni.” A fenyegetés azonban nem csak ezeket a szervezeteket fogja érinteni, hanem a jól ismert, Soros György által működtetett Nyílt Társadalom Alapítványokat is. Ezek legutóbbi bejelentésük szerint, reagálva a fennálló helyzetre, nemzetközi tevékenységüket átköltöztetik Budapestről Berlinbe, de ideiglenesen Bécsben alakítanak ki irodát a tevékenység folytatásához.

Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze – hangsúlyozta a szerző, Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy “bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban”.