Egy 6 éves kisfiút is lelőtt a fokhagymafesztiválon mészárlást rendező férfi

Nőtt az észak-kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválján történt lövöldözés áldozatainak száma: a legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint négyen haltak meg, köztük a feltételezett elkövető. A sebesültek száma tizenöt – mondta el Scot Smithee helyi rendőrfőnök egy helyi idő szerint vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatón.

A halálos áldozatok között van egy hatéves kisfiú is, Steven Romero is.

A rendőrfőnök szerint az elkövető valószínűleg átvágta magát egy kerítésen, hogy behatolhasson a fesztivál területére. A vendégek fémdetektorokkal felszerelt ellenőrzőpontokon keresztül juthattak csak be a helyszínre. A tettes fegyverével lövöldözni kezdett, mire hatalmas pánik tört ki, és az emberek fejvesztve menekülni kezdtek.

“Öt percig tarthatott, vagy talán háromig. Olyan volt, mint a filmekben, mindenki sírt, az emberek sikoltoztak”

– mondta az egyik fesztiválozó a tragédiáról. A lövések egy koncert alatt dördültek el, többen a színpad alatt kerestek menedéket.

A rendőrök egy percen belül válaszoltak a támadásra, és végeztek a férfival. Smithee elmondta: szemtanúk beszámolója alapján lehet, hogy a fegyveresnek egy bűntársa is van. A hatóságok nagy erőkkel keresik őt. Egyelőre nem világos, hogy ez a második személy is lőtt, vagy csak segítette az elkövetőt valamilyen módon – mondta a rendőrfőnök.

A tanúvallomások alapján úgy véljük, hogy valamilyen módon egy másik személynek is része volt a merényletben, de még nem tudjuk, hogy miképpen

– jelentette ki Smithee, hozzátéve, hogy egyelőre nem tud további részleteket közölni a halott merénylőről vagy az áldozatokról. A CNN hírtelevíziónak a rendfenntartó szervek egyik illetékese megerősítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vizsgálják az ügyet. Rendőrök, tűzoltók és a mentőszolgálat emberei érkeztek a helyszínre. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó borzalmasnak nevezte a történteket.

Ma éjszaka Kalifornia Gilroy mellett áll

– írta a Twitteren. “Kormányom figyelemmel kíséri a helyzetet.” A San Franciscótól mintegy 180 kilométerre északra fekvő Gilroyban minden évben megrendezik a háromnapos fokhagymafesztivált, élelmiszer-bemutatókat, főzőversenyeket és zenés rendezvényeket tartanak. Évente százezernél több ember keresi fel a rendezvényt. Az Egyesült Államokban gyakoriak a hasonló lövöldözések. A fegyverbirtokláshoz való jogot az amerikai alkotmány második kiegészítése biztosítja.

A lövöldözés – amely részletei sok tekintetben még nem tisztázottak – az észak-kaliforniai Gilroyban rendezett idei háromnapos fokhagymafesztiválon történt az esti órákban. 

Hírügynökségek és hírtelevíziók egyelőre csak a rendezvény résztvevőire, illetve a közösségi médiában megjelent felvételekre hagyatkozva számolnak be a történtekről.

A közlések szerint lövések dördültek el, és hatalmas pánik tört ki, az emberek fejvesztve menekültek. A CNN hírtelevíziónak a rendfenntartó szervek egyik illetékese megerősítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vizsgálják az ügyet.