Egész Európa átveheti a magyarországihoz hasonló, olasz unortodox növekedési receptet

Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint a római kormány vitatott költekezési csomagterve lesz az európai gazdasági növekedés újjáélesztésének receptje. Elsősorban Donald Trump amerikai elnök modelljét követnék.

Luigi Di Maio, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Financial Times című gazdasági napilapnak kijelentette: a kontinens immár készen áll arra, hogy maga mögött hagyja a megszorításokat, és átvegye Donald Trump amerikai elnök deficitnövelő költségvetési hozzáállását.

20180531politics-horizontal.jpg?w=644&h=
Luigi Di MaioForrás: AFP/Andreas Solaro

Di Maio a brit lapban közölt interjúban úgy vélekedett, hogy ha ez a recept Olaszországban beválik, akkor európai szinten fogják azt mondani, hogy mindegyik államban alkalmaznunk kellene az olasz receptet.

A vezető olasz kormányzati politikus szerint Róma “nem arra játszik, hogy Olaszország túl nagy ahhoz, semhogy csődbe mehessen”. “Hiszünk abban, hogy expanzív költségvetési politikával jelentősen csökkenthetjük a közadósság-rátát”.

Hozzátette: jóllehet nem ért egyet Donald Trumppal olyan kérdésekben, mint például a környezetvédelem, meggyőződése ugyanakkor, hogy a fejlett gazdaságok közelítenek majd az amerikai elnök adócsökkentésekre és kiadásnövelésre épülő költségvetési politikájához. Di Maio szerint a következő tíz évben Európa is ebbe az irányba indul el, mivel az Egyesült Államok is errefelé tart.

Az amerikai gazdaság 4 százalékkal növekszik Trump expanzív (költségvetési) politikájának hatására, amelyre mindenki azt mondta, hogy elhibázott. (Trump) növeli a deficitet, csökkenti az adóterheket és infrastrukturális beruházásokat hajt végre – fejtegette az olasz miniszterelnök-helyettes.

Di Maio elmondta: az Öt Csillag Mozgalom tárgyalásokat folytat más európai pártokkal egy megszorítás-ellenes pártcsoport létrehozásáról az Európai Parlamentben (EP). Hozzátette: van egy “politikai osztály” Európában, amely évek óta ragaszkodik a megszorítások gazdaságpolitikájába vetett hitéhez, de a jövő évi EP-választások “majd jól felrázzák” ezt a politikai elitet.

Olaszország hitelminősítői megítélése mindazonáltal folyamatosan romlik az olasz kormány költségvetési tervei miatt.

A Standard & Poor’s a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája megterheli az olasz gazdasági növekedést, és emiatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése.

A cég azzal számol, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó és nettó olasz szuverén adósságkötelezettségek aránya a következő három évben 128,5, illetve 123,2 százalék környékén marad.Egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service nem sokkal korábban az addigi “Baa2”-ről egy fokozattal “Baa3”-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést.

A “Baa3” minősítés a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody’s innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást,

Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát.A Moody’s is kiemelte indoklásában azt a véleményét, hogy a költségvetési politika expanzívvá válása miatt az olasz államadósság-ráta a GDP 130 százalékához közelítő jelenlegi szintek környékén marad a következő években, és ez potenciális sokkoknak teszi ki az olasz gazdaságot.