Ebből világháború lesz: Kína bedönti a dollárt

IMG 20201001 030736

“Nem szívesen mondom ezt, de valami fel fogja váltani az amerikai dollárt” – Jim Rogers befektető szerint a dollár uralkodásának évszázada véget ér.

A dollár azon a határon van, hogy elveszíti a világ fő tartalék valutájának státuszát, mondta Jim Rogers jeles amerikai befektető, miután Kína arról számolt be, hogy óriási léptékben akar megszabadulni az amerikai adósságállományától.

A 26,5 billió dollár feletti államadósságával “az Egyesült Államok ma a világ történelmének legnagyobb adós országa, és ez napról napra egyre magasabb és magasabb,” – mondta Rogers, hozzátéve, hogy az ország valutájára ez nagy terhet fog róni.
Erről szóló cikk:
https://www.rt.com/business/499957-replace-us-dollar-jim-rogers/

“Hagyományosan az amerikai dollár volt a legmeghatározóbb pénznem a világon. De a hagyomány változik,” – mutatott rá, utalva a brit font és a holland gulden sorsára, amelyek az előző évszázadokban a legmegbízhatóbb pénznemnek számítottak.

“Amerikai vagyok, ezért nem igazán szívesen mondom ezt, de attól tartok, hogy az amerikai dollár közelít az évszázados dominanciájához, és valami más fogja felváltani.”

A dollár a következő évben még mindig erőteljesnek mutatkozhat, miután a Black Lives Matter tüntetések által okozott jelenlegi zűrzavar és a választások véget érnek Amerikában, “de valószínűleg ez lesz az utolsó lövése,” – mondta Rogers.

A tapasztalt befektető észrevételeit a Global Times kínai állami lapban megjelent jelentés nyomán tette, amelyben a legjobb helyi szakértők szerint Peking valószínűleg 20 százalékkal – 1 billió dollárról 800 milliárdra – csökkenti amerikai adósságállományát a jelenlegi Washingtonnal fennálló feszültségek közepette. Kína akár odáig is elmehet, hogy “minden amerikai kötvényt elad szélsőséges esetben, például egy katonai konfliktus esetén,” figyelmeztetett Rogers.
Ehhez kapcsolódó híradás: https://youtu.be/0u58s6hGgOo

Ha Peking valóban úgy dönt, hogy megszabadul amerikai adósságállományának ötödétől, azzal “nyomást gyakorolhat az USA kamatlábaira,” – véli Rogers.

“Az Egyesült Államokban a kamatlábaknak emelkedniük kellene,” tehát Kína szempontjából “okos gazdasági és befektetési lépésről van szó, valamint arról, amit politikailag csinálnak,” – mondta a befektető.

Ez a kínai hatóságok számára a jüan erősítésében is segítséget jelent. “Ha amerikai adósságot adnak el, akkor dollárt adnak el, ezért a pénznemük erősebb lesz,” ami már több hete történik, mutatott rá Rogers.
Kapcsolódó CNBC-cikk:
https://www.cnbc.com/2020/09/04/chinas-yuan-rmb-to-become-third-largest-reserve-currency-by-2030-morgan-stanley.html

Néhány más nemzethez hasonlóan Kína hajlandó lesz megszabadulni amerikai adósságállományától az Amerikával fennálló jelenlegi helyzet és a Trump kormányzat kemény külpolitikája miatt.

“Ha Washington haragszik rád, szankciókat szabhat ki. Ez mindenkinek fáj. Tehát a kínaiak, az oroszok, az indiaiak, a brazilok és más országok kezdik keresni az USA dollárral szembeni alternatív versenytárs pénznemet.”

IMG 20201001 030736

Azok a tervek, amelyek valószínűleg a világ második legnagyobb amerikai adósság tulajdonosa, Peking részéről vannak folyamatban, “nem tesznek jót az USA-nak,” de valószínű, hogy Washington nem fogja elég komolyan venni ezt a fenyegetést, Rogers véleménye szerint.

“Trump azt gondolja, hogy a világon mindenkinél okosabb, ezért valószínűleg mindent megtesz, amit akar, és közben azt gondolja: ‘Ne aggódjatok – mi Washington vagyunk, és gondoskodni tudunk róla.'” – mondja.

A Morgan Stanley új előrejelzése szerint Peking azon törekvése, hogy a jüannak nagyobb mértékű legyen a nemzetközi felhasználása, egy évtizeden belül a világ harmadik legnagyobb tartalék valutájává teheti, amivel 2030-ra elérheti a tartalékeszközök 5-10 százalékát. VilagHelyzete