Brüsszel havi jelentést kér a FakeNews aktivitásáról a Facebooktól és a Google-től az EP-választás előtt


Az Európai Bizottság január és május között havi jelentést kér az orosz dezinformációs kampányokról a három legnagyobb, fake news-őrületben érintett  techcégtől, a Facebooktól, a Google-től és a Twittertől – számol be európai hivatalnokokra hivatkozva a Politico.

A jelentések adatait a bizottság dolgozza majd fel, és teszi nyilvánossá közérthető módon, hogy felhívják az európai szavazók figyelmét arra, hogyan próbálják befolyásolni külső erők a választást.

Ez az első olyan eset, hogy már egy választás előtt, kifejezetten a szisztematikus dezinformációs támadásokról hírhedt Oroszországra fókuszálva monitorozzák a tartalmakat – a májusi európai parlamenti választások előtt olyan adatokra kíváncsi az Európai Bizottság, mint a célzott politikai ek részletei vagy a felismert és letiltott kamufelhasználók és botok száma.

A jelentést egyébként minden olyan cégnek kötelező lesz leadni, amely aláírta az EU dezinformációs magatartási szabályzatát – igaz, eddig összesen négy ilyen van: a Facebook, a Google és a Twitter mellett a Mozilla.

Korábban a 2016-os amerikai elnökválasztás, a Brexit-népszavazás és a tavalyi német szövetségi választás esetében számoltak be orosz befolyásról kampányidőszakban, az EU pedig attól tart, hogy az európai parlamenti választás mellett több 2019-es szavazásba is megpróbálnak beavatkozni az orosz trollok – jövőre Belgiumban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Ukrajnában is tartanak választást.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük