Botrány: Káosz, munkahelyi zaklatások, lelki terror az unió bevándorlásügyi ügynökségénél

Nem túl bizalomgerjesztő dolgok derültek ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalról, azaz EASO-ról.

Munkahelyi zaklatások, teljes felelőtlenség és lelki terror – ezek jellemzik jelen pillanatban az Európai Unió migrációval foglalkozó ügynökségét.

A brüsszeli hírportál, a Politico birtokába jutott belső levelezések azt tanúsítják, hogy az intézmény a teljes zűrzavar állapotában van: a szabályokat például annyira nem tartják be, hogy a tapasztaltabb emberek inkább otthagyják a máltai székhelyű ügynökséget.

Az ügynökség vezérigazgatója, José Carreire sem vet jó fényt az EASO-ra, korábban ugyanis csalással, anyagbeszerzésekkel és emberi erőforrásokkal való visszaéléssel vádolták meg, de állítólag az adatvédelmi szabályzatokat is áthágta – mindezt természetesen tagadja.

A bajba került vezérigazgató, José Carreire – Fotó: AFP

Az EASO saját szavaival élve “meghatározó szerepet játszik a közös európai menekültügyi rendszer konkrét megvalósításában”, illetve ez a szerv nyújt műveleti és technikai segítséget a bevándorlás által leginkább által sújtott országoknak. Ennek következtében a költségvetése a 2015-ös 15,5 millió euróról 69 millió euróra (átszámítva mintegy 22 milliárd forintra) növekedett 2017-ben.

Mindez azonban egy fabatkát sem ér, ha a szervezet képtelen a rendes működésre. Ezt erősíti meg az is, hogy április 29-én lemondott az az Emmanuel Maurage, aki az EASO emberi erőforrások részlegét irányította.

A szervezet példátlan mértékben hágja át a szabályokat, ráadásul az EASO-t teljesen eluralta a felelőtlenség kultúrája”

– vallja Maurage.

Mint mondta, ha bárki is felemeli szavát az EASO-n belül tapasztalható állapotok miatt, valóságos boszorkányüldözés indul ellene: kémkednek a renitens tagok után, hamis pletykákat kezdenek el terjeszteni róla, fájlokat hamisítanak meg róla, vagy nemes egyszerűséggel ügyvédeket fizetnek le, hogy besározzák őket.