Borzalmas jelentés: Tömeges éhezés, természeti katasztrófák, az emberiség kihalása várhat ránk?

Kritikus a helyzet, nemrég az ENSZ tett le egy jelentést az asztalra, ami szerint csupán éveink vannak változtatni, és mindössze 12 év van hátra a Földi pokolig…

Sorra szólalnak fel a tudósok világszerte, hogy nagyon nagy a baj!

A természet és a földi ökoszisztéma állapota katasztrofális!

Az emberi faj eltűnhet a Föld színéről a globális felmelegedés következményei miatt – állítja egy neves amerikai tudós és környezetvédelmi aktivista, aki új könyvében ennek szörnyű módozatait is taglalja.

Eközben az ENSZ jelentés is egyre aggasztóbb árnyékként vetül a világra és annak vezetőire: ha nem tesznek valamit, az emberiség bevégzi.

Egyre több tudós szólal fel világszerte, látszik ugyanis, hogy évek vannak még hátra abból az életből, amit jelenleg az emberiség él.

Utána minden megváltozhat, drasztikus szélsőségek és borzalmas állapotok vannak kialakulóban.

Bill McKibben, aki 1989-ben jelentette meg A természet vége (End of Nature) című, nagy visszhangot kiváltó könyvét, most a Bukás: elkezdődött-e az emberi játszma vége? (Falter: Has The Human Game Begun to Play Itself Out?) az emberiség végnapjaihoz vezető utakat vázolja fel – írja a Daily Mail.

McKibben nem a levegőbe beszél, amikor ezeket a végzetszerű eseményeket említi. Idézi a Journal of Mathematical Biology 2015-ös tanulmányát, amely szerint

az évszázad végére a világóceánok felmelegedése olyan mértéket ölthet, hogy a fitoplanktonok nem termelnek majd többé oxigént, és ez megszakítaná a fotoszintézis folyamatát. Mivel a földi oxigén kétharmada a fitoplanktonoktól származik, a földi élőlények tömegesen fulladnának meg.

Közben az olvadó jég olyan iszonyú természeti katasztrófákat okozna, amelyek egész országokat tizedelnének meg.

A megnövekedett tengervíztömeg nyomás alá helyezné a Föld kérgét, ami miatt megnövekedne a vulkánok aktivitása. Egyre több lenne a földrengés, a tengeralatti földcsuszamlás, a szökőár és a lávafolyamok megmérgeznék a tengeri élővilágot.

A megolvadt jégrétegek valóságos kincsesbányát kínálnak a tudósoknak. Csakhogy a felengedett állattetemek visszahozhatnának olyan betegségeket, amelyek évezredek óta a jégtakaró alatt aludtak, és ezek megfertőzhetnék a földeket és a vizeket egyaránt.

Egyes kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy Szibériában és Alaszkában még léteznek a spanyolnátha, a feketehimlő, vagy a bubópestis maradványai, és ezek újra támadhatnak, ha felolvadnak.

McKibben a Harvard tanulmánya nyomán hívja fel a figyelmet arra, hogy ha minden így megy tovább, a levegőben lévő széndioxid-szint 2100-ra elérheti az ezer az egymillióhoz arányt, és ez az emberek kognitív képességeinek 21%-os csökkenését idézhetné elő.

Tömeges éhezést okozhatna a hőség és a szárazság. Az emberiség táplálkozásának az alapja 10 ezer éven át a gabonafélék voltak, amelyeknek termése a 20. század eleje óta megháromszorozódott, de 1990 óta stagnál a hőmérséklet-emelkedés és az esők csökkenése miatt.

Egy 2018-as tanulmány szerint ha a Föld hőmérséklete 4 C fokkal emelkedik, a gabonatermés csaknem a felére csökken. Akkor pedig kíméletlen harc indul meg az élelemért szerte a világon

– kongatja meg könyvében a vészharangot McKibben.

Forrás