Borzalmas fejlődési rendellenességeket okoznak a textilöblítők! Itt a bizonyíték!

Kutatók igazolták a legrosszabb gyanút: folyamatosan mérgezzük magunkat? Nagyon durva dolog derült ki, és megint csak azoknak volt igazuk, akik annak idején, mikor ezeket a termékeket bevezették a piacra, már előre ódzkodtak és viszolyogtak.

Kiderült egy átfogó és pontos kutatás során, hogy a textilöblítők komoly egészségügyi kockázattal járnak.

A hagyományos öblítőszerek ugyanis hiába törekednek a természetességre, még így is rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amik bizonyítottan fejlődési rendellenességeket okoznak, sőt, bizonyos anyagok bennük karcinogének, azaz rákkeltők is.

Jól jelzi a problémát az, hogy közülük sokat teljesen betiltottak egyes országokban.

A legtöbben azt feltételezik, hogy kormányok az emberek érdekeit tartják szem előtt, és nem engedélyezik az egészségre mérgező összetevőket az általunk rendszeresen használt termékekben, és bár ez egy szép gondolat, meglehetősen naiv.

A textilöblítők a toxicitás szempontjából a legrosszabb termékek közé tartoznak, és tényleg csak csodálkozni lehet azon, hogy ezeket a kémiai szennyező anyagokat a legtöbb kormány környezetvédelmi és egészségügyi hivatalai jóváhagyták.

A textilöblítők célja, hogy megszabadítsák a ruhákat a ráncoktól és a statikus töltéstől, és persze friss hegyi vagy levendulamező illatot hagyjanak maguk után, de vajon mennyibe kerül nekünk ez a “friss” illat?

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport szerint a textilöblítők olyan vegyszereket és illatokat tartalmaznak, amelyek bőr- és légúti irritációt okozhatnak.

Az illatelem önmagában több száz különböző kémiai vegyületből származhat, és igen sok közülük mérgező.

Anne Steinmann, a Melbourne-i Egyetem professzora, valamint a környezetszennyező anyagok világhírű szakértője szerint “A legtöbb veszélyes szennyező anyagnak beltérben vagyunk kitéve, és ezeknek a szennyező anyagoknak az elsődleges forrásai a mindennapi fogyasztási cikkeink.”

Ugyan, a termékekben található vegyületeket egyedileg tesztelték a toxicitásra, a tudósok elismerik, hogy nehéz megmondani, mennyire lehetnek veszélyesek, ha összekeverednek.

az egyik legrosszabb a ftalát, amelyet azért adnak az öblítőhöz, hogy egy hamis friss illatot bocsásson ki. Az Illinois-i Egyetem Rákközpontja a következőket mondja a ftalátokról:

“A ftalátok szintetikus tartósítószerek, amelyek karcinogének, és olyan mellékhatásokhoz köthetők, mint a csökkent spermaszám, a korai emlőfejlődés és születési rendellenességek, valamint a máj- és vesekárosodás.” 

Steinmann megjegyezte továbbá az alábbiakat:

“Folyékony öblítőszer használata? Ezeket a mérgező vegyi anyagokat az óceánba öntjük minden egyes használat során. A folyékony textilöblítőknél még rosszabbak a szárító lapok, amelyek vegyi anyagai felmelegednek, majd a levegőbe kerülnek, ahol belélegezzük a tüdőnkbe.“

Adódik a kérdés, hogy akkor miért vannak mégis forgalomban a legtöbb országban tonnaszámra, komplett skálán ezek a termékek?

A válasz it is természetesen a pénz, mint szinte mindig.

Előbb jelentek meg ezek a gyártók, minthogy alaposabb vizsgálatoknak vetették volna az összetevőiket.

Most pedig már elszabadultak a piacon, és szó szerint senkit sem érdekel az egész, mivel a nagy gyártók fogják, és lefizetnek új tanulmányokat, melyek hamis módon sokszor épp az ellenkezőjét állapítják meg, és kimondják, mennyire egészségesek ezek az anyagok.

Eközben emberek világszerte naponta akár többször is kiteszik magukat az óriási veszélynek.