Bojkott fogadta a liberális, 16 éves aktivistalányt Párizsban

A francia nemzetgyűlés több pártjának sem tetszik, hogy Macron pártja meghívta Greta Thunberget Párizsba. A 16 éves svéd aktivistalány a balliberális legújabb eszköze. A Republikánusok egyik elnökjelöltje nevetségesnek találta szereplését, de felháborodott a nemzeti jobboldal több képviselője is, hogy a Nemzetgyűlésben egy 16 éves gyerek okoskodását kellene hallgatniuk.

Erősen megosztotta a pártokat Greta Thunberg látogatása a francia parlamentben. A 16 éves svéd, magát környezetvédőnek mondó aktivistát a nemzetgyűlés vitájára hívták meg Macronék, az ezen való részvételt azonban emondta néhány ellenzéki – elsősorban jobboldali – képviselő, és voltak, akik bojkottra is felszólítottak,
írták hírügynökségek.

A svéd aktivista az Emmanuel Macron elnök pártja, a Köztársaság lendületben képviselője, Matthieu Orphelin társaságában érkezett a helyszínre, a meghívást is utóbbi szorgalmazta. A vitát szervező csoportban Marine Le Pen pártja, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés egyáltalán nem képviseltette magát – írta a Magyar Nemzet.

De a jobbközépen sem mindenki szimpatizál a lánnyal. Julien Aubert, a konzervatív Köztársaságiak képviselője (és egyik elnökjelöltje) rövidnadrágos prófétanőnek és Nobel-félelemdíjasnak nevezte Thunberget, utalva arra: az aktivistát a tevékenységéért Nobel-békedíjra is jelölték az idén.

Aubert képviselőtársa, Guillaume Larrivé pedig „az apokalipszis gurujáról” tett említést.

A diáklány – aki a napokban megkapta a francia Szabadság-díjat is – tavaly augusztusban sztrájksorozatot kezdett. Az általa alapított Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára.